izrail-rozsliduie-pidozrilu-torhivliu-aktsiiamy-pered-atakamy-khamas-7-zhovtnia

Ізраїль розслідує підозрілу торгівлю акціями перед атаками ХАМАС 7 жовтня

 • 31391 переглядiв

Ізраїльська влада перевіряє підозрілі операції з акціями, здійснені напередодні нападу ХАМАС 7 жовтня, на основі дослідження, проведеного професорами права у США, яке свідчить про передбачення цієї події. Дослідження фокусується на прибутках інвесторів через збільшення коротких продажів напередодні атаки збройного формування ХАМАС, а також приділена увага незвичній торгівлі високоризиковими короткостроковими опціонами.

Ізраїльська влада розслідує можливі операції на фондовому ринку, відповідно до заяв американських дослідників про те, що деякі інвестори, ймовірно, заздалегідь знали про план ХАМАС щодо нападу на Ізраїль 7 жовтня та використали цю інформацію, щоб заробити мільйони доларів на продажах ізраїльських акцій.

Про це повідомляє УНН, із посиланням на Reuters та дослідження американських професорів права з Університетів Нью-Йорка та Колумбійського університету.

Деталі

Ізраїльська влада розслідує звіт американських вчених про те, що деякі інвестори могли заздалегідь знати про план радикального ісламського угруповання ХАМАС щодо нападу 7 жовтня.

Дослідження професорів права Роберта Джексона-молодшого з Нью-Йоркського університету та Джошуа Міттса з Колумбійського університету показало, що напередодні атак відбувалися значні короткі продажі акцій.

За кілька днів до атаки трейдери, схоже, передбачали майбутні події

 пишуть вони, посилаючись на короткий інтерес до біржового фонду MSCI Israel (ETF).

Дослідники зазначають, що зазначений інтерес "несподівано і значно зріс" 2 жовтня, що підтверджується даними Управління з регулювання фінансової індустрії (FINRA).

Крім того науковці виявили, що короткі продажі до 7 жовтня "перевищували короткі продажі, які мали місце в численні інші періоди кризи", включаючи рецесію після фінансової кризи 2008 року, війну Ізраїлю та Гази 2014 року та пандемію COVID-19.

Зокрема наведено приклад Leumi, найбільшого банку Ізраїлю, у якому за період з 14 вересня по 5 жовтня було продано 4,43 мільйона нових акцій, що принесло прибуток у 3,2 мільярда шекелів (680 мільйонів фунтів стерлінгів) на цьому додатковому короткому продажу.

Хоча ми не бачимо сукупного збільшення коротких позицій ізраїльських компаній на американських біржах, ми виявили і спостерігаємо різке і незвичне зростання торгівлі ризикованими короткостроковими опціонами на ці компанії, термін дії яких закінчується одразу після атак 

- зазначили автори дослідження.

Агентство Reuters звернулося до Ізраїльського управління цінних паперів, і отримало відповідь, що "ця справа відома владі та розслідується всіма відповідними сторонами".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїль може затопити тунелі в секторі Газа морською водою – WSJ

Ігор Тележніков

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    росія зазнає браку робочої сили через війну в Україні – ISW

     • 31748 переглядiв