izrail-hotuiutsia-vbyvaty-lideriv-khamas-po-vsomu-svitu-pislia-zakinchennia-viiny-v-hazi-wsj

Ізраїль готуються вбивати лідерів ХАМАС по всьому світу після закінчення війни в Газі - WSJ

 • 24150 переглядiв

Ізраїль планує "полювати" за лідерами ХАМАС по всьому світу, щойно завершить війну з бойовиками у  секторі Газа, повідомляє Wall Street Journal, пише УНН.

Деталі

Видання з посиланням на ізраїльських чиновників повідомляє, що прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу наказав спецслужбам розробити план вбивства вищих керівників угруповання за межами Гази, які живуть у Туреччині, Катарі та інших країнах.

Зазначається, що деякі закликали Ізраїль негайно вбити лідера ХАМАС Халеда Машааля та інших після нападу 7 жовтня. Однак, якби це було зроблено на території Катару або Туреччини, це могло б перешкодити або зірвати дипломатичні зусилля зі звільнення заручників, і ця ідея була відкладена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїльські військові чиновники знали про план нападу ХАМАСу понад рік тому - NYT

За даними WSJ, Нетаньягу натякнув на плани Ізраїлю щодо вбивств лідерів ХАМАС за кордоном у своєму зверненні наприкінці листопада, викликавши невдоволення деяких, хто вважав за краще б тримати майбутню кампанію в таємниці.

Wall Street Journal  також повідомляє, що Ізраїль вивчає можливість примусової висилки тисяч низькопоставлених бійців ХАМАС із Гази, щоб скоротити час війни.

Довідково

У 1970-х роках Ізраїль розпочав багаторічну кампанію з убивства палестинських терористів, причетних до різанини під час Мюнхенської Олімпіади у 1972 році.  20 років ізраїльські кілери шукали тих, хто був пов'язаний з мюнхенським терактом. Вони вбивали палестинців у Франції, Італії, Греції, на Кіпрі та в Лівані. У Франції вони використовували бомбу з дистанційним управлінням, заховану в телефоні, а на вулицях Риму - пістолети з глушниками.

Але операція, яка отримала назву "Гнів Божий", також призвела до одного з найганебніших таємних провалів Ізраїлю 1973 року, коли група ізраїльських оперативників убила марокканського офіціанта в Норвегії, якого вони помилково ідентифікували як палестинського бойовика, причетного до мюнхенського теракту. Шестеро з 15 ізраїльських оперативників були заарештовані, а п'ятьох засуджено за участь у вбивстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В канцелярії прем'єра Ізраїля прокоментували відновлення бойових дій

Тетяна Краєвська

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Херсон під ударом армії рф, вибухи у центрі

     • 31034 переглядiв