ukenru
iz-nezakonnikh-mafiv-u-kiyevi-schodenno-zbirayut-daninu-po-200-300-grn-deputat-kmr

Із незаконних МАФів у Києві щоденно збирають данину по 200-300 грн - депутат КМР

 • 35315 переглядiв

КИЇВ. 10 вересня. УНН. Захаращення вулиць столиці МАФами - це проблема, яка до кінця не вирішується вже роками. З одного боку, Кличко, ніби намагається догодити підприємцям, а з іншого – так і не виконав свою обіцянку стосовно очищення узбіч міста. Ба більше, на цьому влаштували бізнес у стилі 90-х, бо з незаконних МАФів щодня збирають данину. Про це у коментарі УНН розповів депутат Київради Ігор Мірошниченко.

“МАФів трошки меншає. Але якщо такими темпами боротися з ним – ми їх ніколи не позбудемося. На мій погляд, МАФи – це така брутальна “відрижка” 90-х. Тоді вони були потрібні і були чи не єдиним способом виживання малого бізнесу. А сьогодні це просто спотворює місто, знищує зелені зони, захаращує вулиці і не вирішує проблеми зручності для людей.

Більше половини МАФів у місті Києві встановлені нелегально. Я можу привести приклад. По вулиці Гришка у сквері, який ми зробили за бюджетні кошти і озеленили, там з’явився МАФ, і в ньому цілодобово торгують алкоголем. В нього немає жодних дозволів. Благоустрій його тричі демонтував, але він все одно з’являється на своєму місці. І дуже часто буває, що коли приїжджає благоустрій – цей МАФ захищають спортсмени і немає можливості його демонтувати”, - розповів політик.

За його словами, проблема МАФів – це в першу чергу питання політичної волі керівництва міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столиця й досі "потопає" у МАФах: від Кличка вчергове вимагають виконати його давню обіцянку

“У Кличка такі обіцянки зараз не лунають (щодо очищення Києва, - ред.), бо він намагається догодити всім, і малому і середньому бізнесу, він не хоче його дратувати. Тоді йому важливо було здобувати електорат, який налаштований був радикально, зараз він намагається не торкатися дратівливих тем. Як політика я його розумію, але як міського голову – не зовсім”, - каже Мірошніченко і додає, що він особисто фіксує мало не щодня сотні незаконних точок торгівлі в Києві.

Ба більше, на них організовують схеми заробітку у стилі 90-х.

“Я щодня фіксую сотні точок незаконної торгівлі. На зеленій гілці метро – це просто катастрофа. Без документів, захаращують тротуари, засмічують місто. Хто за них вписується – самі підприємці кажуть: в тому числі районне управління поліції, по 200-300 грн збирають з них поліцейські і бандити з 90-х. Тому треба політичну волю міста і законодавчу базу, щоб у нас були розширені повноваження по вилученню незаконного товару”, - резюмував депутат, висловивши сподівання, що новий мер столиці все ж покладе край таким собі “нетрям Шанхаю” та почне реально перетворювати Київ у європейську столицю.

Нагадаємо, що від Кличка вкотре вимагають знести незаконні МАФи. Відповідна петиція, певно, вже не перша, знову опублікована на порталі КМДА. Її автори зазначають, що на знесення МАФів столиця вже витратила понад 50 млн грн. Але, по-перше, незаконні точки торгівлі повертаються на свої місця чи не на другий день після демонтажу, а по-друге, кошти, витрачені на такі знесення перевищують ті надходження, які ці МАФи сплачують до бюджету міста.

Також нагадаємо, що тему столичних МАФів нещодавно прокоментувала кандидат на посаду міського голови Києва Ірина Верещук. За її словами, прибирати їх треба, але одночасно надаючи бізнесу інші місця, де підприємці могли б вести торгівлю. 

Українські Національні Новини

Суспільство