iranske-misto-vikoristovuye-starodavni-metodi-borotbi-z-litnoyu-spekoyu

Іранське місто використовує стародавні методи боротьби з літньою спекою

 • 446635 переглядiв

КИЇВ. 22 липня. УНН. Високі вежі, відомі як "багдіри" у перській мові, височіють над старовинними будівлями іранського міста Язд, надаючи жителям одного з найспекотніших міст світу приємний вітер та сприяючи провітрюванню, повідомляє AFP, передає УНН.

Деталі 

Багріди є одним із інженерних див, створених мешканцями центрального Ірану в їхньому стародавньому місті Язд, де літні температури перевищують 40 градусів.  

Ці споруди не тільки ефективні в охолодженні, але й мають перевагу над енерговитратними кондиціонерами, оскільки є бюджетними та екологічно чистими, не використовують вуглецю. 

«Століттями, до того як у нас з’явилася електрика, вони дозволяли охолоджувати житла», — сказав Абдолмаджид Шакері, провінційний заступник Міністерства культурної спадщини та туризму Ірану. 

Найстаріший із 700 багрідів міста датується 14 століттям, але вважається, що ця архітектурна особливість датується аж 2500 роками, коли Перська імперія панувала над більшою частиною Близького Сходу. 

«Бадгіри відіграли ключову роль у процвітанні міста», — сказав Шакері про місто в пустелі, яке було зупинкою караванів на стародавньому Шовковому шляху. 

«Завдяки їм люди жили спокійно», — додав він, описуючи, як бадгіри втягують свіже повітря в будівлі та дозволяють гарячому повітрю виходити через великі вертикальні щілини. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США направляють два десантні кораблі в Ормузьку протоку у відповідь на дії Ірану 

Додовнення 

Біокліматична архітектура, яка забезпечує комфортні умови для жителів Язда, привернула увагу в інших країнах, особливо в умовах зі зростанням температур. 

Ідея природної вентиляції для охолодження, яку втілюють бадгіри, також знаходить своє застосування в інших архітектурних проєктів, як у Масдар-Сіті в Об'єднаних Арабських Еміратах, Хараре, Зімбабве.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі