ukenru
iran-zaperechuye-prichetnist-do-napadu-na-izrayilskiy-tanker-bilya-beregiv-omanu

Іран заперечує причетність до нападу на ізраїльський танкер біля берегів Оману

 • 21784 переглядiв

КИЇВ. 1 серпня. УНН. Іран не брав участі в нападі на керований Ізраїлем танкер для нафтопродуктів біля узбережжя Оману, заявив у неділю офіційний представник міністерства закордонних справ Ірану, маючи на увазі інцидент, що стався в п'ятницю, в результаті якого загинули двоє. Ізраїль звинувачує в нападі Ісламську Республіку. Про це інформує УНН з посиланням на Reuters та The Jerusalem Post.

Цитата

"Сіоністський режим (Ізраїль) створив терор і насильство, пов'язані з відсутністю безпеки... Тегеран засуджує ці звинувачення в причетності Ірану", - заявив Саїд Хатібзаде на пресконференції.

Деталі

Прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннетт заявив у неділю, що Ізраїль напевно знає, що саме Іран атакував судно, і відповість за це.

"Я заявляю, що Іран - це абсолютно той, хто атакував корабель, - заявив Беннетт. - Розвідувальні докази цього існують, і ми очікуємо, що міжнародне співтовариство дасть зрозуміти іранському режиму, що вони зробили серйозну помилку".

Беннетт повідомив, що Іран використовував безпілотний літак для атаки корабля. В результаті нападу Ірану загинули румунський капітан корабля і член британської команди.

Ізраїль наполягає на тому, щоб Рада Безпеки ООН засудила Тегеран за напад в п'ятницю.

Згідно з дипломатичним джерела, Ізраїль "працює з іншими країнами, особливо з Великою Британією і Сполученими Штатами, а також з іншими, щоб просунути обговорення Радою Безпеки цього серйозного терористичного акту Ірану, який приєднується до інших його дій, які ставлять під сумнів і ставлять під загрозу всю безпеку на морі".

Представник Держдепартаменту США Нед Прайс повідомив, що Блінкен і Лапід "погодилися працювати з Великою Британією, Румунією та іншими міжнародними партнерами для розслідування фактів, надання підтримки і розгляду відповідних подальших кроків".

Джерела в США і Європі, знайомі з повідомленнями розвідки, заявили в п'ятницю, що Іран був їх головним підозрюваним в цьому інциденті.

За словами високопоставленого ізраїльського чиновника, напад, який стався всього за кілька днів до приведення до присяги нового консервативного президента Ірану Ібрахіма Раїсі, показує, що "маски зриваються, і ніхто не може вдавати, що не знає характеру цього іранця".

"Іран сіє насильство і руйнування у всіх куточках регіону, - додав чиновник. - Прагнучи атакувати Ізраїль, вони втягнули себе в вбивство іноземних громадян і звинуватили себе в цьому".

Додамо

Ізраїль протягом багатьох років вів міжвоєнну війну проти Ісламської Республіки, хоча він зосередився на конвоях зі зброєю з Ірану для Хезболли до Сирії. Однак, згідно з повідомленнями, Ізраїль почав атакувати кораблі, що перевозять іранську нафту і зброю через Середземне море, починаючи з 2019 року.

Українські Національні Новини

Новини Світу