ukenru
iran-rozpochav-protses-zbagachennya-uranu-na-yadernomu-obyekti-u-fordo

Іран розпочав процес збагачення урану на ядерному об'єкті у Фордо

 • 15443 переглядiв

КИЇВ. 7 листопада. УНН. Агентство з атомної енергії Ірану повідомило про подачу газу у центрифуги на ядерному об’єкті Фордо, після чого центрифуги почнуть збагачувати уран до 4,5%. Про це повідомляє AP, інформує УНН.

"Впорскування газу почалося після опівночі у Фордо, споруді, побудованій на північ від шиїтського святого міста Кум. Представник ООН з МАГАТЕ став свідком початку даного процесу. В кінцевому підсумку центрифуги почнуть збагачувати уран до 4,5%, що трохи виходить за межі ядерної угоди, але поки не наближається до 90% рівня збагачення", - йдеться у повідомленні.

У виданні також зазначають, що Іран розпочав закачувати урановий газ у центрифуги на своєму підземному ядерному комплексі Фордо на початку четверга, зробивши свій найважливіший крок з часу своєї ядерної угоди 2015 року зі світовими державами.

Тим часом Тегеран також визнав, що минулого тижня заборонив чиновнику Міжнародного агентства з атомної енергії відвідини ядерного майданчика у Натанзі. Це стало першим відомим випадком, коли інспектора ООН не пустили для перевірки, на тлі посиленої напруженості навколо іранської атомної програми.

Іран заявив, що планує сьогодні обґрунтувати своє рішення щодо блокування інспектора та початку збагачення урану на засіданні МАГАТЕ у Відні.

Початок збагачення урану в Фордо співпав з посиленням напруженості між Тегераном і Вашингтоном. Нещодавно США заявили про запровадження нових санкцій проти Ірану, які переважно стосувалися будівельної сфери і стали відповіддю на продовження іранської ядерної програми.

Українські Національні Новини

Новини Світу