ukenru
iran-pidpisav-memorandum-pro-povnopravne-chlenstvo-u-shos

Іран підписав меморандум про приєднання до азіатської структури безпеки, створеної росією та Китаєм

 • 142110 переглядiв

КИЇВ. 14 вересня. УНН. Іран підписав меморандум про зобов'язання стати постійним членом Шанхайської організації співробітництва (ШОС), заявив у четвер міністр закордонних справ Ірану, оскільки Тегеран прагне подолати економічну ізоляцію на тлі санкцій США, інформує УНН.

Цитата

«Підписавши документ про повноправне членство в ШОС, тепер Іран вступив у новий етап різної економічної, торгової, транзитної та енергетичної співпраці», — написав міністр закордонних справ країни Хосейн Амірабдоллахян на своїй сторінці в Instagram.

Деталі

Президент Ірану Ебрагім Раїсі у четвер відвідав місто Самарканд для участі у саміті організації. Очікується, що він зустрінеться із президентом путіним, повідомляють іранські ЗМІ.

Контекст

ШОС, створений у 2001 році як переговорний майданчик для росії, Китаю та колишніх радянських держав у Центральній Азії, чотири роки тому розширився за рахунок включення Індії та Пакистану з метою відігравати важливішу роль як противагу західному впливу в регіоні.

Економіка Ірану сильно постраждала з 2018 року, коли тодішній президент США Дональд Трамп відмовився від ядерної угоди Тегерана зі світовими державами, включаючи росію та Китай.

Багатомісячні непрямі переговори між Іраном та адміністрацією президента США Джо Байдена зайшли в глухий кут через кілька перешкод на шляху відродження ядерного пакту, відповідно до якого Тегеран погодився обмежити свою ядерну програму в обмін на відміну санкцій.

Доповнення 

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган візьме участь у саміті ШОС, а потім відвідає Нью-Йорк на Генасамблеї ООН, яка має відбутися з 17 по 22 вересня.

На полях саміту Ердоган також зустрінеться із президентом росії володимиром путіним.

Українські Національні Новини

Новини Світу