inspektori-magate-na-yadernomu-obyekti-v-irani-znayshli-uran-yakiy-zbagacheniy-mayzhe-do-rivnya-zbroyi

Інспектори МАГАТЕ на ядерному об'єкті в Ірані знайшли уран, який збагачений майже до рівня потрібного для зброї

 • 1114247 переглядiв

Деталі

Іран заявив, що причиною збагачення урану на такому рівні можуть слугувати "ненавмисні відхилення" рівня збагачення. При цьому. країна упродовж двох років відкрито збагачує уран до 60%. Такі дії порушують підписану у 2015 році ядерну угоду.

Доповнення

У рамках угоди, Іран був зобов'язаний обмежити свою ядерну програму і допустити на ядерні об'єкти інспекторів МАГАТЕ в обмін на ослаблення міжнародних санкцій.

Проте дотримання угоди опинилося на межі зриву, коли у 2018 році екс-президент США Дональд Трамп в односторонньому порядку вийшов із неї та ввів санкції проти Ірану. Натомість Іран почав поступово підвищувати рівень збагачення урану.

У адміністрації Байдена, на початку президенства нинішнього лідера США, були готові відновити договір, при умові якщо Іран готовий суворо виконувати всі його умови. Проте перемовини двох країни не зрушили з місця.

Іран наполягає на тому, що проводить ядерні дослідження виключно з мирною метою. Однак експерти попереджають, що допущені Тегераном порушення при збагаченні урану теоретично можуть скоротити час, необхідний для використання речовини для однієї ядерної боєголовки.

Українські Національні Новини

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Зірка серіалу "Вікінги" стала першим амбасадором UNITED24

     • 1541158 переглядiв

    Інвестори вивели близько 6 мільярдів доларів зі монети Binance

     • 2179997 переглядiв

    Невдовзі ChatGPT з'явиться у більшості додатків — CNN

     • 1184675 переглядiв