indiya-vivela-kosmichnu-stantsiyu-chandrayan-3-na-orbitu-misyatsya

Індія вивела космічну станцію "Чандраян-3" на орбіту Місяця

 • 615921 переглядiв

КИЇВ. 6 серпня. УНН. Космічне агентство Індії ISRO повідомило, що його апарат Чандраян-3 вийшов на орбіту Місяця. Мета індійської місії, яка стартувала 14 липня, — здійснити першу в історії посадку поблизу маловивченого південного полюса Місяця. Про це пише УНН з посиланням на ВВС.

Деталі

Очікується, що спробу посадки на Місяці буде здійснено 23 чи 24 серпня. У разі успіху Індія стане четвертою країною у світі після США, СРСР та Китаю, якій вдалося здійснити м'яку посадку свого корабля на Місяці.

Доповнення

«Чандраян-3» з орбітальним апаратом, посадковим модулем та місячним ровером стартував із Космічного центру імені Сатіша Дхавана, розташованого на острові Шріхарікота у Бенгальській затоці.

Понад тиждень після старту він провів на земній орбіті, а у вівторок був відправлений у напрямку Місяця в результаті гравітаційного маневру (тобто коли для прискорення апарату використовувалась земна гравітація).

Цитата

«Двигуни успішно відпрацювали на перигеї, і ISRO відправило апарат на орбіту трансмісяця. Наступна зупинка – Місяць», – повідомили представники індійського агентства.

Контекст

Це вже третя місія в амбітній індійській програмі вивчення Місяця. Перша була запущена ще в 2008 році, і тоді в результаті ретельних пошуків індійцям вдалося вперше виявити сліди води біля поверхні і з'ясувати, що вдень у супутника Землі з'являється незначна, але все ж таки атмосфера.

Друга місія «Чандраян-2», яка також включала орбітальний та посадковий модулі та місячний ровер, була запущена у 2019 році, проте виявилася успішною лише наполовину.

Її орбітальний модуль, як і раніше, обертається навколо Місяця і вивчає його, проте посадковий модуль через збій, що стався в останню хвилину в системі гальмування, здійснив жорстку посадку і вийшов з ладу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖНедалеко від Землі виявили "потенційно небезпечний" 180-метровий астероїд

Однак на помилках вчаться, і фахівці ISRO проаналізували всі дані останньої аварії, після чого змоделювали на комп'ютері цілу серію посадок, щоб уникнути помилок при реальному лунанні.

Якщо цього разу все пройде гладко, «Чандраян-3» вагою майже 4 тонни і вартістю 75 млн доларів завершить те, що не вдалося його попереднику.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Стали відомі наслідки ракетного обстрілу Хмельниччини

     • 629863 переглядiв