ukenru
identifikovano-devyat-okupantiv-yaki-vlashtuvali-pidval-smerti-na-chernigivschini-venediktova

Ідентифікували дев'ятьох окупантів, які влаштували "підвал смерті" на Чернігівщині – Венедіктова

 • 275275 переглядiв

КИЇВ. 8 червня. УНН. Ідентифіковано дев'ятьох російських окупнтів, які влаштували "підвал смерті" в Ягідному на Чернігівщині. Про це повідомила Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова, інформує УНН.

Деталі

"Моторошний березень окупації. Загарбники вигнали мешканців Ягідного з укриттів. Людей змушували роздягатись надворі на морозі – шукали патріотичні тату та військову білизну. А в їхніх домівках під час так званих "обшуків" російські військові вимітали пральні машини, телевізори, мікрохвильовки, електрочайники. У селян відбирали мобільні телефони, погрожуючи, що якщо виявлять приховані, кожного 5-го чоловіка стратять", – повідомила Венедіктова.

Як зазначила Генпрокурор, окупанти зігнали понад 300 людей в тісний підвал сільської школи. В освітньому закладі був облаштований російський штаб, тож цивільні стали їхнім "живим щитом" – гарантією ненападу. Наймолодшому бранцю було 1,5 місяці, найстаршому – 93. Всього у підземеллі було 77 дітей.

"Їх насильно утримували в нелюдських умовах: тіснота і задуха, цілковита темрява, голод і спрага, повна антисанітарія. Через це у підвалі з 9 по 28 березня померли 10 цивільних мешканців. Також в цей час у Ягідному російськими військовими було вбито ще 17 осіб. Реєстр смертей полонені мешканці вели прямо на стіні підвалу", – додала Венедіктова.

Ховати менше ніж п’ять загиблих окупанти не дозволяли. За порушення цієї заборони відкривали вогонь по цивільних, від якого люди мусили ховатися у викопаних могилах.

Офіс Генерального прокурора, Чернігівська обласна прокуратура, СБУ, Нацполіція та ДБР встановили вже дев'ятьох військових збройних сил рф, причетних до звірств в Ягідному. Всім їм повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством. Докази причетності до злочинів зібрано щодо:

▪️ Сиин-оол Суван – командир відділення 1 мінометного взводу мінометної батареї в/ч 55115 рф

▪️ Айгарим Монгуш – рядовий 3-го мінометного взводу 2-ї мінометної батареї в/ч 55115 рф

▪️ Назити Монгуш – сержант 2-го мінометного взводу 2-ї мінометної батареї в/ч 55115 рф

▪️ Ересу Ооржак – єфрейтор 3-го мінометного взводу 2-ї мінометної батареї в/ч 55115 рф

▪️ Аріан Хертек – рядовий 2-го мінометного взводу 2-ї мінометної батареї в/ч 55115 рф

▪️ Саян Хомушко – рядовий 2-го мінометного взводу 2-ї мінометної батареї в/ч 55115 рф

▪️ Іван Ооржак – військовослужбовець 3-го мінометного взводу мінометної батареї 2-ї механізованої бригади в/ч 55115 рф

▪️ Чаян Чинан – військовослужбовець 2-го мінометного взводу мінометної батареї 2-ї механізованої бригади в/ч 55115 рф

▪️ Кежік-оол Шактар-оол – військовослужбовець 1-го мінометного взводу мінометної батареї 2-ї механізованої бригади в/ч 55115 рф

Нагадаємо

Перший російський військовий отримав вирок за вбивство цивільного в Україні – Шишимаріну дали довічне.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП