ukenru
icao-23-chervnya-predstavit-poperedniy-zvit-u-spravi-z-vimushenoyu-posadkoyu-litaka-ryanair

ICAO 23 червня представить попередній звіт у справі з вимушеною посадкою літака Ryanair

 • 20116 переглядiв

КИЇВ. 16 червня. УНН. Рада Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) 23 червня надасть проміжну доповідь щодо інциденту з незапланованою посадкою борту Ryanair в Мінську. Про це йдеться в офіційній заяві організації, передає УНН.

Деталі

Відзначається, що підсумкову доповідь, пов'язану з посадкою літака, організація надасть під час наступної сесії Ради організації - 13 вересня, оскільки відповіді на запити інформації ще не отримані остаточно.

За даними ICAO, попередні відомості вже надали Білорусь і Польща. Дані очікуються також від Греції, Ірландії, Литви та Швейцарії.

Розслідування по встановленню фактів проводиться групою ІКАО з авіаційної безпеки при додатковій підтримці експертів в області виробництва повітряних суден, аеронавігації та міжнародного авіаційного права.

Контекст

23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, екстрено здійснив посадку в мінському аеропорту через повідомлення про мінування.

Пізніше з'ясувалося, що цим рейсом летів колишній головний редактор Telegram-каналу Nexta Роман Протасєвіч і його дівчина - росіянка Софія Сапега.

При перевірці документів в аеропорту Протасєвіча затримали.

14 червня в Міністерстві закордонних справ Білорусі провели брифінг у справі про посадку літака Ryanair. В останній момент стало відомо про те, що участь в брифінгу візьме затриманий Протасєвіч. Як заявили представники МЗС, Протасєвіч сам проявив ініціативу поспілкуватися з пресою.

Під час брифінгу представники ВПС, МЗС, і слідчого комітету Білорусі доводили, що літак Ryanair не здійснював примусову посадку. Зокрема, командувач ВПС Білорусі Ігор Голуб показував схеми з розташуванням літака Ryanair і винищувача МІГ-29, які повинні були підтвердити, що перехоплення і примусу білоруської влади приземлитися літаку саме в Мінську не було.

У той же час, генеральний директор Ryanair Майкл О'Лірі заявив, що під час інциденту з посадкою літака в Мінську, де був опозиціонер Роман Протасєвіч, кілька невідомих людей з камерами зайшли на борт літака і намагалися змусити екіпаж сказати, що вони змінили курс добровільно.

Варто зазначити, що затриманий Протасєвіч під час брифінгу всіляко спростовував інформацію про побиття, а також критикував опозиціонерів. Він заявив, що готовий пройти медичну експертизу. Крім того, Протасєвіч висловив повагу президенту Білорусі Олександру Лукашенку, заявивши, що вважає його "сильною людиною, яка змогла вистояти перед усім тим натиском, який почався влітку і триває досі".

Після появи опозиціонера деякі журналісти демонстративно покинули брифінг, відмовляючись вірити сказаному. Кореспонденти відкрито заявляли, що не вірять всьому тому, що говорить Протасєвіч, вважаючи, що його примусово змусили говорити.

Українські Національні Новини

Новини Світу