ukenru
golovna-viyskova-prokuratura-khoche-pereareshtu-elitnoyi-nerukhomosti-eksministra-klimenka

Чумак заявив, що переарештує елітну нерухомість ексміністра Клименка під Києвом

 • 23143 переглядiв

КИЇВ. 6 листопада. УНН. Головна військова прокуратура подала клопотання до суду на переарешт елітної нерухомості під Києвом, що належить компанії з орбіти підозрюваного у відмиванні коштів ексміністра доходів і зборів Олександра Клименка. Про це у коментарі УНН заявив Головний військовий прокурор України Віктор Чумак.

Йдеться про активи компанії "ЕКСЕЛЬСІОР", арешт на які скасував Апеляційний суд столиці 30 жовтня, а це:

- споруджуваний житловий будинок за адресою Козин, вул. Старокиївська 35/3;
- земельна ділянка за адресою Козин, вул. Старокиївська, площею 0,0173 га;
- земельна ділянка за адресою Козин, вул. Старокиївська 4,4А, площею 0,1569 га;
- земельна ділянка за адресою Козин, вул. Старокиївська 4,4А, площею 0,3 га;
- земельна ділянка за адресою Козин, вул. Старокиївська, 3А, площею 0,3 га;
- земельна ділянка за адресою Козин, вул. Старокиївська, (ділянка) 35/3, площею 0,1977 га;
- житловий будинок за адресою Козин, вул. Старокиївська, 3, площею 780,6 кв.м;
- житловий будинок за адресою Козин, вул. Старокиївська, 4, площею 433,2 кв.м.

Чумак повідомив, що адвокати Клименка та пов’язаних із ним осіб постійно намагаються вивести з-під контролю держави арештоване в рамках кримінального провадження майно. Водночас справа ексміністра часів Віктора Януковича взята на контроль.

"Знімаються арешти і одразу ідуть клопотання про їх накладання. Це робота адвокатів пана Клименка, нічого не можна зробити із цим, вони працюють, і вже було таких декілька випадків, коли, в принципі, знімалися арешти, але одразу були подані клопотання про їх накладання, і арешт одразу накладався. Така ж ситуація із цим зняттям арешту, останнім, про який ви кажете. Точно таке ж клопотання вже здійснено, на скільки я знаю, підписав начальник управління, де здійснюється це процесуальне керівництво, взято на контроль це питання", - сказав Чумак.

Нагадаємо, "справу Клименка" з 2014 року веде Головна військова прокуратура України. На даному етапі адвокати підозрюваного знайомляться з матеріалами слідства перед тим, як справа буде передана в суд для розгляду по суті.

У рамках розслідування кримінального провадження стосовно так званих схем Клименка були затримані десятки ексчиновників різних рівнів з податкової служби часів Віктора Януковича. Збитки, завдані державі "схемами Клименка", оцінюють мінімум в 104 млрд грн або по 300 доларів на кожного українця.

На майно Клименка і пов'язаних з ним осіб, включно з організацією "ЕКСЕЛЬСІОР" були накладені арешти. З повним переліком арештованого майна можна ознайомитися тут.

Раніше в "ЕКСЕЛЬСІОР" запевняли, що вони не пов'язані з підозрюваним Клименком, тому арешти нібито накладено незаконно. Однак цю версію спростовує той факт, що під час обшуків в квартирі, оформленій на "ЕКСЕЛЬСІОР", були знайдені особисті речі ексміністра-втікача Клименка. Зокрема там знайшли генеральські погони цивільної дружини Олександра Клименка, за сумісництвом його прессекретаря в Міністерстві доходів і зборів.

У реєстрі судових рішень, зазначено, що "ЕКСЕЛЬСІОР" брала активну участь в схемі легалізації (відмиванні) грошей, отриманих злочинних шляхом. За рахунок грошових надходжень від компаній-нерезидентів, що перебувають під управлінням оточення Клименка, "ЕКСЕЛЬСІОР" купувала дорогі активи, серед яких рухоме і нерухоме майно.

З судових матеріалів випливає, що арешт майна було накладено з метою його збереження і повернення в дохід держави у разі обвинувальних вироків стосовно ексміністра Клименка і його оточення.

Українські Національні Новини

Політика