ukenru
golova-yevroradi-na-tli-ogoloshennya-mobilizatsiyi-v-rf-vistupiv-za-vidkrittya-yes-dlya-rosiyan-vtikachiv

Голова Євроради на тлі оголошення мобілізації в рф виступив за відкриття ЄС для росіян-втікачів

 • 214657 переглядiв

КИЇВ. 24 вересня. УНН. Європа має пускати російських громадян, які бажають залишити країну, заявив президент Європейської ради Шарль Мішель в інтерв'ю Politico, пише УНН.

Деталі

Мішель сказав, що ЄС має проявити "відкритість стосовно тих, хто не хоче, щоб кремль використовував їх як інструменти".

За його словами, оголошення путіним про часткову мобілізацію у рф на початку цього тижня змінило динаміку війни.

Мішель, який очолює Єврораду, що представляє глав держав та урядів ЄС, сказав, що відкритий для консультацій з колегами з ЄС щодо того, як цього можна досягти, та додав: "У принципі я думаю, що… Європейський Союз (повинен) приймати тих, хто перебуває у небезпеці через свої політичні погляди. Якщо в росії люди перебувають у небезпеці через свої політичні погляди, тому що вони не дотримуються цього божевільного рішення кремля розпочати цю війну в Україні, ми повинні це враховувати".

"Я згоден з тим, що ми маємо дуже швидко скооперуватися та скоординуватися, бо це новий факт – ця часткова мобілізація", - додав він.

Коментарі Мішеля пролунали напередодні зустрічі послів ЄС у понеділок, організованої в межах Комплексного реагування ЄС на політичні кризи (IPCR) — механізму, який дозволяє швидко та скоординовано ухвалювати рішення на політичному рівні ЄС під час кризи.

"Питання, чи дозволяти росіянам шукати притулку в Європі, складне. Цього місяця ЄC погодився припинити дію угоди про спрощення візового режиму з росією після того, як кілька країн заперечували проти відвідин та відпочинку російських громадян у Європі, у той час, коли уряд путіна веде війну в Україні. Але тепер, коли російські громадяни стоять у черзі на кордоні, щоб залишити країну, ЄС стикається із закликами відкрити свої кордони", - пише видання.

І зазначає, що посли, ймовірно, обговорюватимуть варіанти, які можуть бути доступні для ЄС, на зустрічі в понеділок.

"Серед можливостей є те, що ЄС може надати гуманітарний статус деяким громадянам, які прибувають, а не статус біженця. У той час як ЄС вперше у своїй історії активував спеціальну Директиву про тимчасовий захист у березні, надавши українцям право жити та працювати в ЄС протягом встановленого періоду часу, малоймовірно, що таку схему буде запроваджено для росіян", - вказує видання.

"Наші обговорення будуть засновані на наявному досвіді і враховуватимуть погляди та побоювання наших колег-держав-членів", - йдеться у документі, поширеному чеським головуванням та представленому перед зустріччю у понеділок.

Доповнення

Після оголошення мобілізації путіним 21 вересня з росії масово ринулися на виїзд - черги утворилися на кордонах з Грузією, Монголією та Казахстаном.

Фіксували активізацію руху з рф і на кордоні з Фінляндією, яка є членом ЄС.

У ЄС ведуть дискусії щодо підходу до ситуації з росіянами, які біжать від мобілізації за кордон.

Українські Національні Новини

Новини Світу