ukenru
golova-mzs-nimechchini-nastupnogo-tizhnya-poyide-do-kiyeva-i-moskvi

Берлін підтвердив: голова МЗС Німеччини наступного тижня поїде до Києва і Москви

 • 16943 переглядiв

КИЇВ. 14 січня. УНН. Очільниця Міністерства закордонних справ Німеччини Анналена Бербок 17 січня відвідає Київ, а 18 січня – Москву, зокрема, для переговорів щодо дій Росії, повідомив офіційний представник МЗС Німеччини Крістофер Бургер, пише УНН з посиланням на Радіо Свобода.

Деталі

У Москві вона має зустрітися з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, у Києві — з Президентом України Володимиром Зеленським і головою МЗС Дмитром Кулебою.

Переговори відбуватимуться на тлі спроб відродити так званий “нормандський формат”, що об’єднує Німеччину, Францію, Росію та Україну, і спрямовані на деескалацію конфлікту.

Речник МЗС Німеччини заявив, що зустрічі в кожній столиці охоплюватимуть низку двосторонніх проблем, але стосуватимуться передусім “нагальних питань, зокрема військової ситуації на українському кордоні”.

Раніше цього місяця Бербок наголосила на необхідності діалогу з Москвою для деескалації напруженості між Росією й Україною. “Ми робимо все, щоб уникнути подальшої ескалації”, — сказала вона.

Берлін сподівається, що переговори, розпочаті цього тижня триватимуть, заявили у німецькому уряді.

Доповнення

Росія і Захід зайняли безкомпромісну позицію під час переговорів цього тижня, щоб обговорити напруженість навколо України. У той час як Москва вимагала зупинити розширення НАТО, Вашингтон і його союзники категорично відкинули такі вимоги.

Переговори Росія-США в понеділок в Женеві і зустріч Росія-НАТО в середу в Брюсселі не змогли скоротити розрив у позиціях, хоча сторони залишили відкритою можливість для майбутніх переговорів з контролю над озброєнням і щодо способів запобігання військових інцидентів між Росією і Заходом, відзначає AP.

Переговори проходять на тлі того, як українська влада і західні партнери звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

17 грудня Росія направила США і НАТО пропозиції з безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Переговори з РФ відбулися з США, НАТО і ОБСЄ - у межах російсько-американського діалогу на високому рівні в Женеві 10 січня, потім на засіданні Ради Росія-НАТО 12 січня в Брюсселі, а 13 січня у Відні на засіданні Постійної ради ОБСЄ.

Українські Національні Новини

Політика