ukenru
golova-delegatsiyi-ssha-rozpovila-yevrosoyuzu-pro-peregovori-z-rf-pered-radoyu-rosiya-nato

Голова делегації США розповіла Євросоюзу про переговори з РФ перед Радою Росія-НАТО

 • 19434 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. Заступник держсекретаря США Венді Шерман представила Комітету з політики та безпеки ЄС звіт про переговори з Росією у Женеві та обговорила російське військове нарощування на кордоні України. Про це повідомив речник Держдепу Нед Прайс, пише УНН.

Цитата:

“Заступник держсекретаря США Венді Шерман зустрілася... в Брюсселі з послами з Комітету з політики та безпеки ЄС, щоб обговорити неспровоковане нарощування Росією військової присутності на кордоні України та прозвітувати про російсько-американський діалог зі стратегічної стабільності, який відбувся... у Женеві”, - сказано у заяві прессекретаря Держдепартаменту від 11 січня.

Деталі

За його словами, на зустрічі було підкреслено відданість США тісній співпраці з ЄС та його державами-членами для спільного вирішення озвученої проблеми.

Сторони підтвердили незмінну підтримку Сполученими Штатами та ЄС суверенітету та територіальної цілісності України.

“Заступник секретаря подякувала Комітету за їхню роботу, спрямовану на те, щоб будь-яке подальше військове вторгнення Росії в Україну призвело до серйозних витрат, включаючи скоординовані економічні заходи, для Російської Федерації”, — повідомив прес-секретар.

Контекст

17 грудня Росія надіслала США та НАТО пропозиції щодо безпеки у Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону вступу України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках та припинення військових навчань поблизу її кордонів. Діалог відбувається як із США, так і у межах НАТО (12 січня) та ОБСЄ (13 січня).

10 січня у Женеві відбулися переговори делегацій США та Росії щодо “гарантій безпеки”, яких вимагає Москва. Діалог тривав понад сім годин. США за підсумками заявили, що не дозволять нікому "закрити двері" НАТО для будь-якої країни.

Напередодні заступник держсекретаря США Венді Шерман поінформувала Північноатлантичну раду у НАТО щодо дискусії з Росією у Женеві.

Сьогодні, 12 січня, у Брюсселі очікується продовження діалогу з РФ у межах Ради Росія-НАТО.

Українські Національні Новини

Політика