ukenru
gensek-nato-peregovori-z-rosiyeyu-ne-virishat-usikh-problem

Генсек НАТО: переговори з Росією не вирішать усіх проблем

 • 14257 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Переговори з Росією, заплановані поточного тижня в Женеві, Брюсселі та Відні про "гарантії безпеки", не вирішать усіх проблем. Про це заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час брифінгу в понеділок, передає кореспондент УНН.

Цитата:

“Я вітаю зустріч, яка пройде сьогодні, і цього тижня — зустріч РРН (Ради Росія-НАТО - ред.) і зустріч в Женеві між США і Росією. Але я не думаю, що ці зустрічі вирішать усі проблеми. Ми сподіваємося, що нас чекає певний шлях вперед — ми домовимося про проведення низки зустрічей, сформуємо процес, так що було б нереалістично очікувати, що ми все вирішимо цього тижня", - сказав Столтенберг.

Деталі

Генсек НАТО також закликав бути готовими до того, що Росія знову захоче застосувати силу, піде шляхом конфронтації замість шляху співпраці.

"Тому ми повинні послати чіткий сигнал Росії, що ми — єдині, що будуть серйозні політична та економічна ціна для Росії, якщо вона вирішить знову застосувати силу проти України", — додав він.

Контекст

17 грудня Росія направила США і НАТО пропозиції з безпеки в Східній Європі, які, на її думку, необхідні для ослаблення напруженості навколо України. Вимоги Москви включають заборону на вступ України до НАТО, вето Кремля на розміщення військових сил НАТО в колишніх радянських республіках і припинення військових навчань поблизу її кордонів.

Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван в телефонній розмові з помічником президента Росії Юрієм Ушаковим заявив, що США готові вести переговори з Кремлем як безпосередньо, так і через Раду НАТО-Росія і по лінії ОБСЄ. Але Москва повинна зняти занепокоєння Заходу щодо нарощування її військового потенціалу на кордоні з Україною.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс отримав останні “пропозиції” Росії, і такий діалог повинен проходити в консультації з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна.

Очільник дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель вважає абсурдними умови, за яких так звані “гарантії безпеки”, яких вимагає Росія, обговорювалися б без Європи. Боррель також заявив, що будь-яка дискусія щодо України в рамках діалогу з безпеки з Росією вимагає присутності Києва за столом переговорів.

Своєю чергою, Київ заявив про своє бажання брати участь у консультаціях. Зокрема, напередодні зустрічі делегацій з РФ та США, очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що “гарантії безпеки” Путіна щодо сфери впливу є неправомірними.

Сьогодні, 10 січня, у Женеві відбуваються російсько-американські переговори щодо "гарантій безпеки", яких вимагає РФ. Зустріч проходить перед засіданням Ради Росія-НАТО, запланованим на 12 січня.

Українські Національні Новини

Політика