ukenru
gazprom-znovu-vidklyuchiv-gaz-za-vidmovu-platiti-rublyami-daniyi-ta-britanskiy-shell

"Газпром" знову відключив газ за відмову платити рублями - Данії та британській Shell

 • 122326 переглядiв

КИЇВ. 1 червня. УНН. Російський "Газпром" повідомив, що повністю зупинив постачання газу данській Orsted Salg & Service та британській Shell Energy Europe Limited через несплату в рублях, пише УНН.

Цитата

"Газпром" повністю зупинив постачання газу компанії Orsted Salg & Service A/S (Данія) у зв'язку з несплатою в рублях. (...) "Газпром" повністю зупинив постачання газу компанії Shell Energy Europe Limited у зв'язку з несплатою в рублях", - йдеться у повідомленнях російської компанії у Telegram.

Як вказано, станом на кінець робочого дня 31 травня "Газпром експорт" не отримав платіж за постачання газу у квітні від обох компаній у рублях.

Доповнення

Після того, як ЄС запровадив санкції проти росії у зв'язку з її вторгненням в Україну, москва вимагала оплати в рублях за постачання газу, починаючи з 1 квітня. Але блок заявив державам-членам, що запропонований кремлем механізм, який вимагає відкриття рахунків у євро та рублях у підконтрольному владі рф Газпромбанку, порушить санкції. Згодом у ЄС роз'яснили, як не порушити санкції при оплаті.

27 квітня в "Газпромі" заявили про припинення постачання газу до Болгарії та Польщі, які платити в рублях відмовилися. 21 травня "Газпром" повністю перекрив газ Фінляндії з тієї ж причини, а 31 травня - Нідерландам.

У ЄС назвали заяву "Газпрому" про припинення поставок черговою спробою газового шантажу з боку росії.

Українські Національні Новини

Економіка