ukenru
ft-u-nato-khochut-uniknuti-pryamoyi-vidmovi-vid-propozitsiy-kremlya

FT: у НАТО хочуть уникнути прямої відмови від “пропозицій” Кремля

 • 23992 переглядiв

КИЇВ. 20 грудня. УНН. Союзники по НАТО змирилися з необхідністю вести переговори з Росією, незважаючи на неможливість виконання багатьох вимог Москви щодо Альянсу. Про це з посиланням на власні джерела повідомляє Financial Times, пише УНН.

Цитата

"Представники західних оборонних відомств хочуть уникнути прямої відмови від пропозицій Кремля, прагнучи знайти галузі для взаємної згоди і заспокоїти ситуацію, при якій понад 100 тис. російських військовослужбовців зібралися на кордонах (України — ред.)", — пише видання.

Деталі

Так, наголошується, що представники Заходу в приватному порядку відкинули майже всі вимоги Росії про "гарантії" як неправдоподібні, ненадійні і такі, що суперечать договорам, укладеним після закінчення "холодної війни".

Однак вони визнають, що закриття дверей для пропозиції Москви може погіршити ситуацію, пише FT. За даними видання, вони вважають, що ці пропозиції - "шанс для діалогу поряд з погрозами санкцій, якщо Москва зробить кроки, щоб поставити під загрозу Україну".

Переконати Росію відмовитися від нарощування військової потужності на кордоні з Україною — яку, за попередженням американської розвідки, та може використовувати для вторгнення, — це основна мета НАТО.

Але оскільки альянс виключає будь-які поступки, які можуть вплинути на безпеку його членів або суверенітет України, чиновники кажуть, що буде важко знайти галузі, де можливі детальні переговори, зазначає видання.

"Проблема тут в тому, що якщо ви просто скажете „ні" (вимогам Москви — ред. FT), у вас не буде місця для розмов", — сказав виданню високопоставлений дипломат НАТО, додавши, що країни-члени НАТО і ЄС обговорювали, як реагувати.

Джерела повідомили Financial Times, що поки немає єдиної думки щодо того, як будуть проходити переговори або хто буде в них брати участь.

Повідомляється, що західні дипломати не хочуть, щоб Росія визначала умови будь-якої взаємодії, тому переговори почнуться тільки після того, як НАТО і США узгоджують свої власні пропозиції по Москві.

“Ми обговоримо ті пропозиції, які зараз лежать на столі. З усіма нашими партнерами в ЄС і НАТО", - сказала прес-секретар Міністерства закордонних справ Німеччини Андреа Зассе.

"Важливо, щоб у нашому діалозі, який ми ведемо (з Росією — ред.) на даний момент, ми залишалися вірними нашим власним принципам. І один з них - неподільність безпеки всіх країн-членів НАТО. І це має наслідки для того, що ми можемо і не можемо прийняти".

Згідно із заявою в понеділок, міністри оборони північних і Балтійських країн одностайно відкинули вимоги Росії.

Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков, який виклав у п'ятницю вимоги Росії, заявив у понеділок, що Москва поки не отримала відповіді від США.

Контекст

Раніше російська сторона критикувала політику НАТО щодо активного розширення, особливо - на схід. Генсек НАТО Єнс Столтенберг нагадав про обіцянки альянсу "з часом" прийняти в нього Україну і Грузію. Росія неодноразово називала вступ України до НАТО "червоною лінією" для себе.

17 грудня МЗС Росії опублікував проект договорів з США і НАТО про гарантії безпеки. РФ хоче юридично закріпити відмову від прийому до НАТО "держав, що раніше входили до Союзу Радянських Соціалістичних Республік".

США визнали деякі пропозиції неприйнятними. Вашингтон планує обговорити побоювання Росії з приводу безпеки з європейськими партнерами. ЄС виступив за обговорення безпеки в рамках вже існуючих форматів.

Сьогодні в МЗС РФ заявили, що очікують від США "термінової прямої відповіді" щодо пропозицій щодо НАТО.

Українські Національні Новини

Політика