ukenru
frantsiyu-rozkritikuvali-za-postachannya-zbroyi-ukrayini

Францію розкритикували за постачання зброї Україні

 • 369952 переглядiв

КИЇВ. 7 жовтня. УНН. Францію неодноразово критикували за її низький рівень військової підтримки Україні в порівнянні з союзниками, але офіційні особи та експерти кажуть, що в основі розбіжностей лежать здібності, а не політична воля, пише УНН.

Деталі

Згідно з серпневим рейтингом Кільського інституту світової економіки, військова допомога Франції у розмірі 233 мільйонів євро ставить її на 11-е місце у світі, значно поступаючись США (25 мільярдів євро), Великій Британії (4 мільярди євро) та Польщі (1,8 млрд. євро).

Навіть сусідня Німеччина, яка історично з підозрою ставилася до військових труднощів після Другої світової війни, здійснила більш ніж у чотири рази більше, ніж Франція.

Такі рейтинги "не повністю відображають реальність", заявили в міністерстві оборони Франції AFP, оскільки вони "враховують лише те, що було обіцяно, а не те, що було фактично виконано".

Більше того, деякі країни можуть вказувати як військову допомогу тільки на постачання зброї, тоді як інші можуть враховувати витрати на навчання або транспортування боєприпасів.

Міністр оборони Себастьєн Лекорню у понеділок у зверненні до депутатів відзначив «відносну обережність» Парижа у допомозі Києву, заявивши, що «Франція від початку давала та підтримувала Україну».

Загальновідомі постачання включають протитанкові та зенітні ракети, бронетранспортери, паливо, піхотне спорядження і артилерійські гармати, що буксируються. Франція також відправила 18 гармат CAESAR.

Президент Еммануель Макрон заявив у четвер на європейській зустрічі у Празі, що Франція планує поставити більше мобільних артилерійських знарядь.

Подальші поставки зброї в Україну можуть бути здійснені на данське замовлення, повідомило AFP джерело, знайоме з цією угодою.

Обмежена потужність

Початкові побоювання, що постачання зброї можуть змусити росію розглядати прихильників України як учасників війни, розсіялися, заявила заступник директора Французького інституту міжнародних та стратегічних досліджень (IRIS) Сільвія Мателлі.

Тим часом, українці показали, що вони можуть швидко навчитися використовувати зброю західного виробництва, а не радянські запаси з колишніх країн Варшавського договору, які були пріоритетом на початку війни.

Але при цьому залишається той факт, що «зброя, яка у нас є тут, готова до використання, - це зброя, яка має забезпечувати нашу національну оборону, - сказала Мателлі. - Якщо ми віддамо її, якщо ми залучимо наші резерви, ми створимо собі великий головний біль».

«Це не відсутність політичної волі, можливо, це політична обережність щодо нашої власної безпеки, нашого власного захисту».

Декілька високопоставлених французьких офіцерів заявили, що хоча в останні роки Париж збільшив військові витрати, які в 2023 році мають досягти 44 мільярдів євро, його запаси обладнання залишаються обмеженими.

"Передача життєво важливих систем озброєння, таких як CAESAR - 18 доставлених до Києва - чверть французького парку мобільних артилерійських платформ - знижує здатність армії вести інтенсивну війну, яка нині вирує в Україні. А оскільки війна на порозі Європейського Союзу, ми не можемо порівнювати постачання зброї Францією та США", - сказала Мателлі.

Вона додала, що Вашингтону «менше потрібна зброя для захисту своєї національної території» безпосередньо, а не для захисту своїх інтересів за кордоном.

Українські Національні Новини

Новини Світу