frantsiya-pochne-evakuatsiyu-frantsuziv-ta-inshikh-gromadyan-yes-z-nigeru

Франція почне евакуацію французів та інших громадян ЄС з Нігеру

 • 322488 переглядiв

КИЇВ. 1 серпня. УНН. Франція евакуює французьких і європейських громадян з Нігеру, починаючи з вівторка, повідомило Міністерство закордонних справ країни. Рішення послідувало через кілька днів після того, як хунта захопила владу в Нігері, пише УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Франція вже десять років тримає в Нігері свої війська, які допомагають боротися з ісламістськими повстанцями, але деякі місцеві жителі кажуть, що хочуть, щоб колишній колоніальний правитель припинив втручатися в їхні справи.

У неділю прихильники хунти спалили французькі прапори і напали на посольство Франції в столиці Нігеру Ніамеї, що змусило поліцію застосувати сльозогінний газ.

«З огляду на ситуацію в Ніамеї, насильство проти нашого посольства позавчора і той факт, що повітряний простір закритий і наші громадяни не можуть покинути країну власними силами, Франція готує евакуацію своїх громадян і європейських громадян, які хочуть покинути країну», - ідеться в заяві Міністерства закордонних справ країни.

Евакуацію розпочнуть у вівторок.

За даними з сайту Міністерства закордонних справ Франції, у 2022 році в Нігері проживало трохи менше ніж 1200 французьких громадян.

Доповнення

Міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна заявила в понеділок, що протест перед посольством і подальші звинувачення в тому, що Франція стріляла в натовп, що вона заперечує, "мають всі звичайні інгредієнти дестабілізації, російсько-африканського способу".

Керівник пвк «вагнер» євгеній пригожин минулого тижня привітав переворот у Нігері і заявив, що його сили готові відновити порядок. У понеділок кремль заявив, що ситуація в Нігері "викликає серйозне занепокоєння", і закликав до швидкого повернення до конституційного порядку.

Переворот викликав побоювання за безпеку Сахельського регіону. Нігер є сьомим найбільшим у світі виробником урану, радіоактивного металу, який широко використовується для ядерної енергетики та лікування раку.

Регіональний блок ЕКОВАС запровадив санкції, включаючи зупинку всіх фінансових операцій і заморожування національних активів, і заявив, що може санкціонувати застосування сили для відновлення влади президента Мохамеда Базума, який досі замкнений у своєму палаці. Хунти сусідніх Буркіна-Фасо, Малі та Гвінеї в понеділок висловили свою підтримку лідерам перевороту, зазначає видання.

Нагадаємо

Повалення минулої середи влади президента Мохамеда Базума - уже сьомий військовий переворот менш ніж за три роки в Західній і Центральній Африці. Це викликало шокові хвилі по всьому регіону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переворот у Нігері: країни Західної Африки погрожують застосувати силу, якщо президента не поновлять на посаді протягом тижня

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі