ukenru
frantsiya-galmuye-vidilennya-2-mlrd-yevro-na-popovnennya-zapasiv-snaryadiv-dlya-ukrayini-the-telegraph

Франція гальмує виділення 2 млрд євро на поповнення запасів снарядів для України - The Telegraph

 • 489847 переглядiв

КИЇВ. 16 березня. УНН. Франція гальмує виділення Європейським Союзом 2 млрд євро для поповнення запасів артилерійських снарядів для України, вимагаючи, щоб боєприпаси вироблялися всередині блоку. Про це йдеться у матеріалі The Telegraph, повідомляє УНН.

Деталі

Джерела в дипломатичних колах ЄС повідомили газеті, що Париж хотів гарантій того, що угода на 2 мільярди євро щодо спільної закупівлі озброєння принесе прибуток лише тим компаніям, які базуються усередині блоку.

Суперечка виникла під час переговорів під керівництвом Брюсселя щодо закупівлі 1 мільйона артилерійських снарядів 155-мм калібру для поповнення збройового арсеналу України.

Відповідно до нової схеми, державам-членам будуть надані фінанси для централізації та координації закупівель між собою для розміщення великих замовлень, щоб стимулювати виробників зброї збільшити виробництво.

Французькі офіційні особи наполягали на тому, щоб лише оборонні фірми, що базуються в ЄС, мали доступ до нових прибуткових контрактів.

Країни-опоненти попередили, що це може сповільнити підтримку України. Один із європейських дипломатів зазначає, що багато держав-членів виступили проти такої пропозиції Парижа.

Цитата

“Якщо ми хочемо діяти негайно, дуже важливо допустити до схем компанії, що не входять до ЄС. Париж явно хоче направити витрати блоку на власну промисловість, а не на підтримку України”, - додало європейське джерело.

Зазначається, що у середу країни ЄС все ще сперечалися про остаточну угоду щодо закупівлі необхідної кількості снарядів для України.

Спочатку пропозиція передбачає 1 мільярд євро бюджетних коштів ЄС для відшкодування видатків державам-членам, які можуть негайно пожертвувати Україні боєприпаси зі своїх власних арсеналів. Ще 1 мільярд євро з фінансової скарбниці блоку буде використано для спільних закупівель нових боєприпасів на відкритому ринку, сподіваючись, що більші замовлення вплинуть на зниження вартості за снаряд.

Велика Британія та інші союзники з НАТО, які не входять до ЄС, приватно висловили стурбованість тим, що централізовані закупівлі зброї Брюсселем можуть створити бюрократичні бар'єри всередині альянсу та створити загрозу оперативній сумісності.

Подібні побоювання висловлювалися під час переговорів у ЄС щодо спільних закупівель, але, як повідомляється, Франція не відступила, заявляючи, що досягає більшої “стратегічної автономії” для блоку.

Президент Франції Еммануель Макрон вже давно наполягає на тому, щоб ЄС став повністю незалежним від НАТО та США у військовій, енергетичній, економічній та технологічній сферах. Проте вторгнення росії в Україну спонукало Париж переглянути свою короткострокову стратегію, натомість зосередившись на зміцненні оборони в межах НАТО.

За словами джерела, Греція та Кіпр підтримали пропозицію Франції не допускати у схему закупівель підприємства з країн, які не входять до ЄС, щоб не перешкоджати участі турецьких фірм у торгах за контракти.

Норвегія може стати єдиною країною, яка не входить до ЄС, якій дозволено виробляти боєприпаси для цієї схеми, оскільки вона є членом Європейського оборонного агентства, яке координуватиме закупівлі.

Як додає The Telegraph, фінальна угода має бути підписана наприкінці цього місяця, коли європейські лідери проведуть саміт у Брюсселі.

Доповнення

Раніше повідомлялося, що Європейський Союз може невдовзі збільшити фонд, який використовується для закупівлі зброї для України на 3,5 мільярда євро.

Українські Національні Новини

Політика