finskiy-gazoviy-gigant-gasum-zayaviv-scho-ne-platitime-za-rosiyskiy-gaz-u-rublyakhta-podaye-na-gazprom-do-arbitrazhu

Фінський газовий гігант Gasum заявив, що не платитиме за російський газ у рублях та подає на Газпром до арбітражу

 • 97052 переглядiв

КИЇВ. 17 травня. УНН. У заяві компанії йдеться, що переговори щодо довгострокового газового контракту з "Газпромом" нині заперечуються, і тепер компанія подасть на "Газпром" до арбітражу, передає УНН.

Деталі

У Gasum заявили, що вели переговори щодо контракту з "Газпромом" з минулого року, але у квітні "Газпром" надіслав листа, в якому йшлося, що він вимагає оплати в рублях.

У Gasum заявили, що "не приймають вимоги "Газпром експорту" про перехід на карбованцеві платежі і, отже, не здійснюватимуть платежі в рублях або відповідно до запропонованого "Газпром експортом" механізму оплати".

Крім того, компанія має серйозні розбіжності щодо інших претензій, пред'явлених за контрактом.

"Загалом це те, з чим Gasum не може погодитися, і вирішила передати суперечки, що стосуються контракту на поставку, в арбітраж на основі арбітражу в контракті. Питання буде розглянуте в арбітражі", - йдеться в повідомленні.

Gasum попередив, що це призведе до підвищеного ризику припинення постачання природного газу з росії. Компанія заявила, що готувалася до цієї ситуації зі своїми клієнтами та урядом.

Що передувало

Президент росії путін заявив у березні, що "недружні" країни мають платити рублі, а не євро або долари, зазначені у контрактах за газ.

Покупці могли здійснювати платежі в євро або доларах на рахунок у російському Газпромбанк, який потім конвертував кошти в рублі і переводив їх на другий рахунок, з якого здійснювався платіж до росії.

Постачання газу до Польщі та Болгарії було припинено після того, як вони відмовилися платити у рублях, а інші великі європейські газові компанії повідомили, що працюють над способами оплати російського газу, не порушуючи при цьому санкції ЄС.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Над Дніпропетровщиною збили ворожий безпілотник

     • 82366 переглядiв

    "Хезболла" зазнала поразки на виборах у Лівані

     • 117718 переглядiв