ukenru
finlyandiya-zayavila-pro-poslablennya-shpigunskikh-operatsiy-rosiyi-u-krayini

Фінляндія заявила про послаблення шпигунських операцій росії у країні

 • 234316 переглядiв

КИЇВ. 30 березня. УНН. Висилка співробітників російської розвідки та відмови у видачі віз суттєво послабили розвідувальні операції Москви у сусідній Фінляндії минулого року, заявила у четвер Служба безпеки та розвідки Фінляндії (SUPO), передає УНН.

Цитата

"Російська розвідувальна база (у Фінляндії) минулого року скоротилася приблизно вдвічі в порівнянні з колишнім розміром", - сказав директор SUPO Антті Пелттарі, додавши, що основною причиною скорочення стали висилка підозрюваних у шпигунстві та відмови у видачі віз за порадою його агентства.

Деталі

Скорочення кількості офіцерів розвідки та обмеження на пересування через російсько-фінський кордон на тлі війни в Україні значно погіршили умови роботи російських шпигунів у Фінляндії, заявили в SUPO.

У повідомленні наголошується, що операції під дипломатичним прикриттям традиційно були основним інструментом російської розвідки за кордоном, і Москва прагнула використати, серед іншого, кібершпигунство, щоб компенсувати брак агентурної розвідки.

"Хоча росія все ще намагається розмістити офіцерів розвідки під дипломатичним прикриттям, їй доведеться знайти способи компенсувати нестачу розвідувальних даних, наприклад, все частіше вдаючись до інших форм таємних операцій за кордоном", - сказав Пелттарі.

Агентство заявило, що росія, Китай та деякі інші країни були найбільш активними користувачами розвідувальних операцій для отримання інформації з метою і всупереч інтересам Фінляндії.

Доповнення

Фінляндія, країна з населенням 5,5 мільйонів осіб, подала заявку на членство в НАТО разом із сусідньою Швецією у травні. Вона має сухопутний кордон із росією протяжністю 1340 кілометрів, що є найдовшим кордоном серед усіх членів Європейського Союзу.

SUPO раніше заявляла, що майбутнє членство Фінляндії в НАТО зробить скандинавську країну більш цікавою мішенню для російської розвідки та операцій з впливу, і Москва може спробувати отримати розвіддані, пов'язані з НАТО через свого сусіда.

Українські Національні Новини

Новини Світу