ukenru
finlyandiya-vidmovilasya-platiti-za-rosiyskiy-gaz-u-rublyakh

Фінляндія відмовилася платити за російський газ у рублях

 • 138467 переглядiв

КИЇВ. 28 квітня. УНН. Фінляндія заявила, що не має наміру погоджуватися на російську схему оплати за енергоносії, яку диктує кремль у торгівлі газом. Про це повідомила міністр з європейських справ та корпоративного управління Фінляндії Тютті Туппурайнен виданню Helsing Sanomat, інформує УНН.

Цитата

“Ми ухвалили рішення в урядовому комітеті з економічної політики, що Фінляндія не погодиться на рубльові виплати. Рішення ухвалено на початку квітня”, - сказала вона.

Деталі

За словами Туппурайнен, рішення уряду Фінляндії ґрунтується на спільній думці Єврокомісії про те, що платежі у рублях не мають проводити, оскільки це є порушенням контракту. Крім того, додає міністр, йдеться про спроби росії розколоти Європу та правити нею.

“Ми не згодні з виплатою в рублях. Це можна розглядати як шантаж росії і частину її геополітичних зусиль”, - сказала вона.

Повідомляється, що російський енергетичний гігант"Газпром" має угоду, зокрема, з фінською державною компанією Gasum. На початку квітня Gasum отримала лист від “Газпрому”, у якому повідомлялося про нові умови угоди, тобто про виплату за постачання енергоносіїв у російській місцевій валюті.

Генеральний директор компанії Міка Вільянен у коментарі HS зазначила, що компанія готує правову оцінку листа, надісланого росією, і розглядає відповідь на нього, яку потрібно надіслати в травні.

Уряд Фінляндії доніс свою позицію до Gasum, повідомила міністр. Вона додала, що компанії мають розглянути домовленості з росією, чи не порушують вони умови. Туппурайнен підкреслила, що компанії самостійно несуть відповідальність за прийняті бізнес-рішення.

Нагадаємо

Італійський енергетичний гігант Eni готується відкрити рубльові рахунки аби платити за російський газ.

Українські Національні Новини

Економіка