ukenru
filaret-nazvav-yaki-tserkvi-pidtrimayut-tomos-dlya-ukrayini

Філарет назвав, які церкви підтримають Томос для України

 • 17897 переглядiв

КИЇВ. 20 вересня. УНН. Томос про автокефалію для України підтримає 13 з 16 православних церков в світі, позицію РПЦ будуть займати всього три церкви. Про це повідомив Святіший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет в інтерв'ю радіо "Ехо Москви", передає УНН.

"(Не підтримає-ред.) Антіохійська, тому що залежить від Москви і фінансово, і політично, і всяко - так. Сербська - також. Не знаю, Болгарська може. Після поїздки патріарха Кирила в Болгарію який там настрій по відношенню до Російської церкви - не знаю", - зазначив патріарх.

За його словами, можливо, підтримку РПЦ може надати і Грузинська церква, оскільки її представник не поїхав на Всеправославний Собор на Криті. Однак, на думку Філарета, офіційна Грузія підтримує Україну, тому і церква повинна зайняти цю позицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко: після отримання Томосу УПЦ МП будуть називати РПЦ

"Тому виходить (не підтримають - ред.): Російська церква, Антіохійська, Сербська - 3. А їх разом (всього-ред.) з Українською вже буде 16. Отже, 13 підтримує Вселенського патріарха ...", - додав патріарх.

При цьому він додав, що РПЦ зараз - найбільша церква, проте коли Українська церква стане автокефальною, вона скоротитися майже наполовину. Причому на його думку, Російська православна церква виявиться в ізоляції від усього православ'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет повідомив, що буде з його анафемою після надання Томосу Україні

"І самі архієреї, і віруючі протестуватимуть проти цього. Згадайте припинення молитовного спілкування через Естонську церкву. Припинили, а потім через півроку змушені були відновити. Таке ж буде і по відношенню до Української церкви", - додав Патріарх.

Нагадаємо, надання автокефалії Українській православній церкві після призначення екзархів Вселенським патріархом Варфоломієм I в Києві відбудеться швидше, ніж очікувалося раніше. Про це повідомила представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко.

Українські Національні Новини

Політика