ukenru
facebook-viyaviv-kitaysku-merezhu-scho-stoyala-za-feykovim-ekspertom-schodo-covid-19

Facebook виявив китайську мережу, що стояла за фейковим експертом щодо COVID-19

 • 15935 переглядiв

КИЇВ. 2 грудня. УНН. Материнська компанія Facebook і Instagram Meta видалила понад 500 акаунтів після отримання повідомлень про фейкового швейцарського біолога, пише УНН з посиланням на BBC.

Видалили понад 500 облікових записів, пов'язаних з мережею онлайн-дезінформації, що в основному базується в Китаї, пише видання. В акаунтах просувалися твердження фейкового швейцарського біолога на ім'я "Вілсон Едвардс", який стверджував, що США втручаються в спроби з'ясувати походження COVID-19. Коментарі Едвардса набули широкого поширення в державних ЗМІ Китаю.

Деталі

Meta заявила в своєму звіті, що кампанія в соціальних мережах була "в значній мірі невдалою" і була націлена на англомовну аудиторію в Сполучених Штатах і Великій Британії і китайськомовну аудиторію в Тайвані, Гонконзі і Тибеті.

Раніше в липні аккаунт, який видавав себе за швейцарського біолога на ім'я Вілсон Едвардс, зробив заяви в Facebook і Twitter про те, що Сполучені Штати чинять тиск на вчених Всесвітньої організації охорони здоров'я, які вивчають походження COVID-19, намагаючись звинуватити Китай.

Державні ЗМІ, включаючи CGTN, Shanghai Daily і Global Times, посилалися на так званого біолога на підставі його профілю в Facebook.

Однак у серпні посольство Швейцарії заявило, що, швидше за все, такої особи не існує, оскільки обліковий запис Facebook був відкритий всього за два тижні до першого повідомлення, і у нього було всього три друга.

Там додали, що "не було реєстрації громадянина Швейцарії з ім'ям "Вілсон Едвардс", як і жодних наукових статей під цим ім'ям", і закликав китайські ЗМІ видалити будь-яку згадку про нього.

Meta Platforms повідомила в листопадовому звіті, що розслідування цього питання виявило "зв'язки з окремими особами в материковому Китаї, включаючи співробітників Sichuan Silence Information Technology Co Ltd... і осіб, пов'язаних з китайськими державними інфраструктурними компаніями, що базуються по всьому світу".

Веб-сайт Sichuan Silence Information описує фірму як компанію, що займається мережевою та інформаційною безпекою, яка надає технічну підтримку Міністерству громадської безпеки Китаю та CNCERT, ключовій групі, яка координує реагування на надзвичайні ситуації в галузі кібербезпеки в Китаї.

Facebook заявив, що видалив в цілому 524 облікових записи Facebook, 20 сторінок, чотири групи і 86 облікових записів Instagram після перегляду публічних звітів, присвячених фейковому швейцарському біологу.

Додамо

Розслідування походження COVID-19 стало джерелом напруженості між США, Китаєм та іншими країнами, оскільки джерело вірусу залишається неясним майже через два роки після того, як він був вперше виявлений.

Українські Національні Новини

Новини Світу