ukenru
ema-skhvalila-tabletki-kompaniyi-pfizer-vid-covid-19-dlya-ekstrenogo-vikoristannya

EMA схвалила таблетки компанії Pfizer від Covid-19 для екстреного використання

 • 23397 переглядiв

КИЇВ. 16 грудня. УНН. Регулятор ЄС щодо лікарських засобів (EMA) у четвер дозволив країнам-членам використовувати таблетки Паксловід компанії Pfizer від Covid-19 до їх офіційного схвалення, як надзвичайний захід для стримування хвилі штаму Omicron, інформує УНН.

Деталі

Таблетки Паксловід були визнані новаторськими, оскільки їх не потрібно вводити або приймати внутрішньовенно, що робить їх більш доступними.

Цього тижня компанія Pfizer заявила, що її таблетка Паксловід скоротили кількість госпіталізацій і смертність серед уразливих людей майже на 90%.

"Ліки, які ще не зареєстровані в ЄС, можна використовувати для лікування дорослих з Covid-19, які не потребують додаткового кисню та мають підвищений ризик прогресування до тяжкого захворювання", – йдеться у повідомленні EMA.

Таблетки Pfizer – це комбінація нової молекули PF-07321332 та противірусного ритонавіру для ВІЛ, які приймаються у вигляді окремих таблеток.

Амстердамська EMA заявила, що Паксловір слід прийняти якомога швидше після встановлення діагнозу та протягом п’яти днів після початку симптомів, при цьому лікування триватиме п’ять днів.

Можливими побічними ефектами були зміна смаку, діарея та блювота. Вагітним жінкам не слід застосовувати препарат.

EMA повідомила, що також запускає "повторний огляд" таблеток Pfizer, який може призвести до їх повного схвалення за кілька місяців.

Доповнення

Таблетки компанії Merck отримали екстренне схвалення EMA у листопаді. Препарат уже схвалений у Великій Британії та знаходиться в процесі затвердження в Сполучених Штатах.

Данія в четвер стала першою країною ЄС, яка схвалила його використання.

Однак повні результати клінічного випробування, опублікованого компанією Merck, були невтішними, оскільки вони показали набагато нижчу ефективність, ніж попередні звіти, засновані на проміжних даних.

Окремо, EMA схвалила препарат Xevudy від GlaxoSmithKline і лікувальний засіб Kineret, вироблений шведською Biovitrum, для пацієнтів із ризиком розвитку важкої форми Covid-19.

EMA також оголосила про спеціальну нараду в понеділок, щоб вирішити, чи схвалити п’яту вакцину блоку, вироблену американською фірмою Novavax.

Novavax використовує так звану технологію білкових субодиниць, подібну до тієї, що використовувалася у десятилітніх вакцинах проти гепатиту B та кашлюку, які широко використовуються у всьому світі.

Експерти сподіваються, що використання цієї перевіреної технології вселяє надії, що вона може зменшити вагання щодо вакцин, які все ще супроводжуються новітніми, генно-інженерними методами, які використовуються в чотирьох вакцинах, які зараз схвалені ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна закупить 300 тис. курсів пігулок від коронавірусу від Pfizer: підписала договір про умови

Українські Національні Новини

Новини Світу