ukenru
eksperti-poradili-trukhanovomu-yak-virishiti-problemu-iz-zabudovnikami-porushnikami-v-odesi

Експерти порадили Труханову, як вирішити проблему із забудовниками-порушниками в Одесі

 • 25176 переглядiв

КИЇВ. 8 жовтня. УНН. Серед невиконаних передвиборчих обіцянок міського голови Одеси Геннадія Труханова червоною ниткою проходить боротьба з незаконною забудовою узбережжя міста. Раніше ж в Одесі без будь-якої участі влади - лише зусиллями активістів - заблокували в судовому порядку зведення прямо в рекреаційній зоні узбережжя багатоквартирного комплексу "Граф біля моря" компанії скандального литовського забудовника "Ханнер". Тому УНН розпитав експертів в сфері нерухомості про те, чому Геннадій Труханов не зміг виконати свою передвиборчу обіцянку, і як він може розібратися з проблемними забудовниками, не втративши при цьому передвиборних рейтингів.

Консультант з нерухомості Іван Кудояр вважає, що в арсеналі Труханова є два важливих важелі тиску на недобросовісного забудовника: міська земля і містобудівні норми.

"У мєра є тільки два важелі. Земля - ​​це ось перша стаття доходів міста і перший механізм впливу на забудовника. І архітектура, підвладна міській владі, яка видає містобудівні умови обмеження забудови земельної ділянки. Тобто місцева влада видає певні умови: що забудовнику можна побудувати на тій чи іншій ділянці. І якщо забудовник будує трохи не те, або використовує землю не так як прописано в договорі, то можна подавати в суд і розривати договір оренди земельної ділянки. Тільки потрібні підстави, або забудовник не платить оренду, або використовує не за призначенням землю", - розповів він.

Але на ділі в Одесі більшість забудовників нехтують усіма можливими містобудівними нормами: в житловому комплексі "Граф" того ж литовського забудовника вже після здачі будинку в експлуатацію продовжують добудовувати незаконні за висновком ДАБІ поверхи. У такій ситуації, на думку експерта, ні місцеві жителі, ні активісти не в змозі вирішити проблему.

"Громадська організація або люди можуть тільки апелювати до суду, але хто вони такі, щоб до них прислухалася судова влада. Вони можуть тільки вказувати на недоліки міської влади і писати заяви в прокуратуру про те, що міська влада не реагує на порушення забудовника", - повідомив Кудояр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Криза з забудовою Одеси має вирішуватися на рівні Труханова і Кабміну - експерт

У свою чергу адвокат і засновник он-лайн ресурсу для моніторингу нерухомості Monitor.Estate Володимир Копоть впевнений, що Геннадію Труханову для виконання своєї передвиборчої обіцянки досить лише політичної волі раз і назавжди припинити корупцію в будівельній сфері та зупинити забудовників-порушників.

"Мер міста - політична фігура, він може своїм вольовим рішенням зупинити ту чи іншу незаконну забудову, зупинити корупцію. Умовно сказати міськраді: хлопці, ми не будемо видавати цьому забудовнику містобудівні умови та обмеження з цього об'єкту. Більше повноважень у мера немає. Але якщо є політична воля - цього достатньо, щоб зупинити незаконну забудову. Мер - це господарник міста, який при бажанні може навести порядок", - заявив експерт.

Копоть запевняє, що в сфері законодавства всі види відповідальності для забудовника-правопорушника вже прописані, тому вирішення цієї проблеми залишається виключно на відкуп міського голови.

До слова, Одеса лідирує в рейтингу найбільш ризикованих об'єктів будівництва в Україні, а в антирейтингу міст з найбільшою корупцією в будівельній сфері місто займає другу сходинку після Києва.

Нагадаємо, раніше УНН писав, що під час останньої сесії Одеська міська рада під головуванням діючого мера Геннадія Труханова прийняла рішення про передачу чергової земельної ділянки компанії "Ханбер трейд" литовського забудовника Гердаса Дубріцкаса.

Рішення про видачу землі було прийнято навіть незважаючи на численні протести мешканців багатоквартирних комплексів, які звинувачують забудовника в несумлінності, а також низку судових процесів проти нього через порушення при зведенні об'єктів.

Українські Національні Новини

Політика