ukenru
ekspert-rozpoviv-u-chomu-krasche-zberigati-zaoschadzhennya

Експерт розповів, у чому краще зберігати заощадження

 • 354778 переглядiв

КИЇВ. 28 жовтня. УНН. Найбільш звичним для українців банківським інструментом для збереження заощаджень є депозити. Разом з тим зараз для пересічних громадян стали доступнішими вклади у цінні папери, і цим також слід користатися. Про це розповів заступник Голови Правління IBOX BANK Ростислав Наконечний.

Деталі

Наконечний зазначив, що найбільш ефективно диверсифікувати ризики і використовувати різні інструменти для зберігання коштів.

Цитата

"Простими інструментами завжди були депозити. Це те, до чого люди звикли, і те, що зараз підтримується з боку керівництва країни, коли всі депозити в усіх банках мають 100% гарантію повернення з боку держави. До війни була гарантія від Фонду гарантування вкладів на суму до 200 тис. грн, зараз – 100% гарантія повернення вкладу, незалежно від суми.

Якщо ви звикли до таких інструментів, не потрібно відмовлятися від таких звичок, тому що нові звички, а саме альтернативний варіант – державні облігації – вони працюють трошки інакше. І до них також потрібно звикати зараз і в майбутньому. (…) Якщо ми кажемо про дохідність, про захист від інфляції, від девальвації, то дохідність зараз дуже низька. Якщо порівнювати дохідність за облігаціями, то дохідність за депозитами є меншою. Тож, вони начебто є менш привабливими, однак доступність таких інструментів є більш привабливою для звичайного пересічного громадянина. Якщо ми кажемо про ризики за цими операціями, то ризики є рівноцінними. Не можна сказати, що якісь інструменти є кращими або гіршими. Треба пробувати і те, і те. Я вважаю, якщо є можливість, треба диверсифікувати ризики. Краще – оформити депозит, придбати цінні папери, розділити кошти у різні валюти (долар, євро, гривня). Таким чином ви зможете і зберегти, і трохи заощадити", – зазначив Наконечний.

Нагадаємо

Раніше акціонер IBOX BANK Альона Шевцова дала поради, як зробити так, аби інфляція не "з‘їла" заощадження. 

Довідка

IBOX BANK – український транзакційний банк, що працює на фінансовому ринку з 1993 року.

За підсумками 2021 року банк зафіксував п'ятикратне зростання доходу. Акціонери банку інвестували весь торішній дохід у капітал банку. І з 28 лютого 2022 року статутний капітал фінустанови збільшився на пів мільярда гривень.

Уже в березні, завдяки інвестиціям, IBOX BANK виріс і увійшов до другої групи банків. У серпні 2022 року Рейтинговий комітет РА "Експерт-Рейтинг" оновив довгостроковий кредитний рейтинг IBOX BANK до найвищого рівня uaААА за національною шкалою.

Українські Національні Новини

Економіка