ukenru
ekspert-pro-situatsiyu-v-pmr-rosiya-mozhe-sprobuvati-piti-shlyakhoi-paradu-suverenitetiv

Експерт про ситуацію в "ПМР": росія може спробувати піти шляхои параду суверенітетів

 • 223442 переглядiв

КИЇВ. 26 квітня. УНН. Можливий мотив росії вчиняти провокації на території невизнаної "придністровської республіки" - тиснути на Молдову для реалізації свого шляху "параду суверенітетів". Таку думку в коментарі УНН розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Цитата

"На мою думку, росія шукає різні можливості, щоб у тій ситуації, в якій вона зараз знаходиться (у війні з Україною), фокус уваги трохи збільшити, і створювати інші проблеми в інших регіонах. Вже років 10 вони ведуть таку безпекову зовнішню політику, створюють проблеми в різних регіонах для того, щоб з ними сідали за стіл перемовин і про шось там говорили. Не виключаю, що це, можливо, один з варіантів – у Придністров'ї знову почати створювати певну проблему для того, щоб почати якісь зустрічі, перемовини тощо", - зазначає фахівець.

Деталі

На його думку, у цьому контексті дуже багато буде залежати від того, як на ситуацію відреагує Молдова.

Раніше країна намагалась займати досить нейтральну позицію, мотивуючи це, зокрема, необхідністю підтримувати економіку, адже Молдова приймає сотні біженців з України. Так, зокрема, офіційний Кишинів відмовився запроваджувати санкції проти росії.

"Вони, мабуть, тепер переконались, що у стосунках з російською федерацією не може бути невизначеності, тому що росія ні на шо не зважає", - зазначив співрозмовник УНН.

З його слів, достатньо важко уявити, що Тирасполь може використати військовий потенціал, який знаходиться на території Придністров'я, проти України.

Тим більше важко уявити, що Румунія, член НАТО, дозволить російським літакам пересуватись своєю територією для підсилення частини російських військ, які зараз в Придністров'ї.

"Тому, в даному випадку, з моєї точки зору, є деякі дії і рішення рф, які дуже важко пояснити. Можливо через день-другий ми вже будемо чітко усвідомлювати для чого це все було зроблено, яка була мотивація, які хочуть отримати від цього результати. Але на сьогодні це виглядає достатньо нерозумно, спонтанно. Але, знову таки, тільки час покаже, що планувалось і чи мова тільки про Придністров'я – можливо і в інших регіонах колишнього Радянського Союзу щось подібне може початись, такого теж не виключаю", - каже Бала.

УНН поцікавився, до чого росіяни хочуть змусити Молдову своїми діями, а також чи може це бути пов'язано з допомогою Україні.

"З моєї точки зору, питання в іншому: чи не хоче росія йти шляхом такого параду суверенітетів? Мається на увазі, змусити до визнання Придністров'я з боку Молдови. Вони ж зараз "ДНР", "ЛНР" (визнали -ред.). За інформацією, яка є в Києві, хоча я спілкувався з тими, хто має можливість бути в Херсоні – там питання референдуму ніби не стоїть, але, знову ж, не виключаю що цей варіант – створювати навколо України такий пояс нестабільності і пояс певної загрози", - зауважує співрозмовник.

"... те ж Придністров'я – на кордоні з Україною. ...це буде, як мінімум, відволікання наших Збройних сил, щоб вони туди йшли – я цього теж не виключаю. Можливо, саме заради цього все це було зроблено, щоб ми певну частину своєї армії туди відправили і, фактично, послабили свої позиції на Півдні", - додав він.

Контекст

25 квітня повідомлялося про вибухи у Тирасполі. Сьогодні, 26 квітня, повідомляли, що у невизнаному Придністров'ї підірвали дві вежі зв'язку.

Спікер Одеської ОВА Сергій Братчук заявив, що росія посилює провокації в окупованому Придністров'ї.

Сьогодні стало відомо, що так зване "керівництво" невизнаного Придністров'я найближчим часом "ухвалить рішення на захист інтересів республіки".

У Держприкордонслужбі вважають, що не можна виключати Придністров'я як територію, яку зможе використати росія для подальших дій стосовно України.

Додамо

Раніше в.о. командувача військ центрального військового округу росії рустам міннекаїв заявив, що під час другої фази так званої "військової операції" на території України буде забезпечено "вихід у Придністров'ї, де також зафіксовано факти утиску російськомовного населення".

Українські Національні Новини

Політика