ukenru
ekspert-poyasniv-zrostannya-tsin-na-avtomobilniy-gaz-chi-varto-chekati-znizhennya

Експерт пояснив зростання цін на автомобільний газ: чи варто чекати зниження

 • 235535 переглядiв

КИЇВ. 22 квітня. УНН. Ціни на автомобільний газ будуть потроху падати на тлі постачання енергоресурсів з-за кордону, однак дефіцит газу буде зберігатись. Про це з УНН поспілкувався експерт "Консалтингової групи А-95" Артем Куюн.

Цитата

"Сьогодні ціна на газ не регулюється державою, а на бензин – регулюється. Тобто з одного боку дефіцит газу штовхає його вверх, а з іншого – регулювання ціни на бензин тримає ціну на тому рівні, на якому вона є. Через те маємо таку ситуацію", - зазначив співрозмовник, говорячи про різке зростання цін на автомобільгий газ.

"Чому ціна не регулює попит на газ – тому що є перебої з тим самим бензином, і тому іноді вже не думають про те, як зекономити (про що вони думали, коли ставили цю газову установку), а про те, як взагалі доїхати. В цьому власне всі причини", - пояснює фахівець.

Деталі

Як зазначає Куюн, раніше газ був замінником бензину, а сьогодні він іноді є безальтернативним пальним для тих, у кого бензинові двигуни і є газова установка.

УНН поцікавився також щодо прогнозів на ціни на автомобільний газ.

"Сьогодні я вже бачив 32 грн. Обєктивно, в принципі, немає куди зростати більше цій ціні. Тому я думаю, що зараз ми бачимо, що активізувалось постачання з-за кордону. Думаю, вже буде його більше і ціна буде падати", - відповів експерт.

Водночас, з його слів, найвірніший шлях стабілізувати ринок – це підвищення цін на бензин.

"Треба відпустити ціни на бензин, щоб вони були ринковими. І тоді буде більше бензину на ринку, зросте звичайно його ціна, зможуть маленькі трейдери… Тобто, сьогодні ринок трошки викривлений і його регулювання не зовсім доцільне", - каже Куюн, але зазначає, що з урахуванням ситуації, на відповідні рішення, мабуть, були свої причини.

Також, на сьогодні перспективи достатнього постачання "щоб було стільки, скільки треба", експерт не бачить.

"Цей дефіцит поки буде зберігатись", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можливо відрізати росію від енергетичного ринку? Експерт розповів про потенціал для подальшої ізоляції окупанта

Українські Національні Новини

Економіка