ukenru
ekspert-poyasniv-yak-3-zrostannya-stavok-dokhidnosti-na-stari-aktivi-oblenergo-poznachitsya-na-spozhivachakh

Експерт пояснив, як 3% зростання ставок дохідності на старі активи обленерго позначиться на споживачах

 • 12836 переглядiв

КИЇВ. 9 жовтня. УНН. В Україні розглядають концепцію підняття ставок дохідності на старі активи обленерго на 3% (з 3% діючих до 6%). Це дозволить накопичити кошти на модернізацію зношених електромереж України та звільнити споживачів від сплати за приєднання до них. Про це у своєму блозі розповів експерт з питань енергетики Юрій Корольчук, передає УНН.

"Теоретично і практично можна відразу із старту до початку літа 2021 року досягнути прогресу. Дехто каже, що реально навіть за 4 місяці. Власне, усе, що потрібно - це відкрити вікно можливості для обленерго (або офіційно операторам системи розподілу) і дозволити інвестувати у розвиток своєї інфраструктури. Ставка прибутковості на існуючі активи має зрости як мінімум до 6%", - каже Корольчук.

Це зокрема дозволить скасувати плату за приєднання до електромереж новим споживачам, продовжив він.

"Взагалі, що входить у стандартне підключення? Ставка включає у себе оплату приєднання потужності і і оплату фізичної лінії, яку тягнуть до об’єкта. Окремо розраховується підключення до бізнесу. Для прискорення процедури підключення потрібно спростити бюрократичні механізми (погоджень від місцевих органів влади, оформлення землі під будівництво). А от знизити вартість можна виключно за рахунок перегляду норми дохідності на старую базу активів мінімум до 6%", - пояснив Корольчук.

Збільшення інвестицій у мережі обленерго через підвищення ставки на стару базу активів приведе до здешевлення підключень і зростання інвестиційної привабливості України, підсумовує експерт.

"За попередніми підрахунками середня вартість приєднання зменшиться на 35%, при цьому вартість стандартного приєднання зменшиться на 20%, нестандартного на 45%. Питання, яке не могли вирішити останні 20 років, зараз може отримати своє розв’язання. І дати результат: як для рейтингів країни, так (і це головне) і спростити життя бізнесу та звичайним споживачам-українцям", - наголошує експерт.

Нагадаємо, за даними Міненерго, близько 50% електромереж України потребують капремонту, реконструкції та повної заміни через їх значну зношеність та хронічне недофінансування робіт з оновлення електричних мереж.

Водночас у Європейській бізнес Асоціації пояснювали, що існуючі ставки дохідності у розмірі 3% на старі активи обленерго не дозволяють їм інвестувати у модернізацію електромереж, а тому закликали НКРЕКП переглянути параметри стимулюючого тарифу.

У Міненерго також вказували, що перегляд зазначених ставок дозволить звільнити споживачів від плати за приєднання до електромереж.

Наприкінці вересня Нацрада реформ, очолювана Президентом України, одноголосно підтримала підвищення ставки прибутковості на старі активи операторів систем розподілу для стимулюючого тарифоутворення до 6% з встановлених регулятором 3%.

Українські Національні Новини

Політика