ukenru
ekspert-ponad-60-ukrayintsiv-u-polschi-pratsyuyut-legalno-u-nimechchini-blizko-10

Експерт: понад 60% українців у Польщі працюють легально, у Німеччині - близько 10%

 • 42329 переглядiв

КИЇВ. 5 серпня. УНН. За неофіційними даними, половина українців, які працюють за кордоном, не мають офіційного працевлаштування. Про наслідки такої роботи та їх запобігання журналісту УНН розповів голова Всеукраїнської Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Деталі

Наразі немає точної інформації про кількість українців, які працюють за кордоном, та, на думку експерта, на сьогодні загалом від 3 до 5 мільйонів наших громадян мають роботу в інших країнах. Із них приблизно половина працюють нелегально, однак кількість працівників, які влаштовуються на роботу офіційно за кордоном, поступово збільшується. За словами Василя Воскобойника, співвідношення легальних та нелегальних працівників залежить від конкретної країни. Наприклад, у такій країні, як Польща, понад 60 відсотків українців працюють офіційно. А в Німеччині навпаки - близько 90 відсотків працівників з України працевлаштовані нелегально.

Як повідомив експерт, такі цифри ми маємо через те, що навіть у своїй країні велика кількість людей працюють нелегально.

“За оцінкою інспекції праці України, у нас 20 відсотків працездатного населення працює нелегально. І коли українці працюють неофіційно у своїй країні, вони не розуміють, чому вони так само не можуть працювати і за кордоном. На даний момент держава Україна жодним чином не регулює ринок міжнародного працевлаштування”, - заявив Воскобойник.

Також експерт повідомив, що багато українців натрапляють на шахраїв, які обіцяють офіційне працевлаштування за кордоном.

Як не потрапити на шахраїв під час пошуку роботи?

За словами експерта, на жаль, у нашій країні є багато шахраїв, які навіть мають ліцензії та вважаються офіційними компаніями. Тому найбільш важливим показником при пошуку роботи в інших країнах є переведення коштів посередникам.

Важливо розуміти, що за офіційне працевлаштування вам ніколи не доведеться платити гроші. Саме тому, зазначає фахівець, коли ви бачите оголошення про те, що вам треба переказати кошти посередникам за офіційне працевлаштування, будьте впевнені - це шахраї.

По-друге, важливо знати, які працівники є затребуваними в інших країнах. Такі країни, як Польща, Чехія, Угорщина та Словаччина, які страждають від демографічної кризи, шукають різноробочих, а ось Німеччина та Фінляндія, навпаки, запрошують на роботу тільки фахівців.

Чим може закінчитись неофіційне працевлаштування за кордоном?

У багатьох країнах нелегальне працевлаштування є злочином. Якщо людину, яка працює неофіційно, затримують, то її депортують з країни та заберуть усі кошти, вважаючи, що всі гроші були зароблені злочинним шляхом.

Додамо

Під час коронавірусу майже всі країни дозволяли в'їзд трудовим мігрантам лише при наявності належної візи, а у деякі країни навіть за наявності такої візи не пускали до країни.

Однак, за оцінками Воскобойника, пандемія коронавірусу не вплинула на потік українських трудових мігрантів. 

Українські Національні Новини

Економіка