ekspert-dolia-derzhavy-u-bankivskomu-sektori-ukrainy-u-ponad-60percent-nonsens

Експерт: доля держави у банківському секторі України у понад 60% - нонсенс

 • 285943 переглядiв

Експерти сходяться на думці, що приватизація підвищить ефективність, конкуренцію та привабливість для іноземних інвестицій.

Для успішної інтеграції української банківської системи до ЄС та для отримання макрофінансової допомоги Україні доведеться йти шляхом приватизації державних банків. Наразі присутність держави у вітчизняному банківському секторі надто велика. Таку думку у коментарі УНН висловив економічний експерт Олег Пендзин.

Вимога приватизації державних банків на сьогодні є в меморандумі з МВФ, у вимозі американців по виділенню коштів макрофінансової допомоги і є вимогою нашого руху в ЄС 

- нагадав експерт.

Пендзин зауважив, що відмова від приватизації державних банків поставить хрест на отриманні допомоги з трьох основних джерел.

... на сьогодні в банківському секторі в Україні дуже велика доля присутності держави - понад 60% Це категоричний нонсенс. Наші партнери тримаються за голову і вимагають приватизації. Але по кожній із банківських структур - свій графік приватизації: Ощадбанк - у нього велика кількість проблем, купа прострочених і мертвих кредитів; Приват - зі своїми скелетами в шафі 

- пояснив експерт.

Водночас, фінансові та економічні експерти погоджуються, що приватизація державних банків – розкриває потенціал банківської вітчизняної банківської системи.

"Приватизація державних банків може сприяти підвищенню ефективності та конкуренції в банківському секторі", – наголошує співзасновниця першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка.

На її думку, разом з інтеграцією до міжнародної фінансової системами, тобто зі зближенням з Європейськими фінансовими стандартами та практиками,  це може підвищити привабливість України для іноземних інвесторів та сприятиме стабільності, прозорості та ефективності банківського сектору.

Щодо того, коли можлива приватизація державних банків, то економічний експерт Віктор Медвідь вважає, що важливою є стабілізація системи, і це не питання просто закінчення війни.

"Після стабілізації ситуації в країні. Це не питання закінчення війни, а того, щоб стабільність була, адже це буде впливати на вартість акцій. Наразі дуже високі ризики в країні, а чим нижчі ризики – тим більше держава отримує грошей", - пояснює експерт.

Лілія Подоляк

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    VIP-казино Billionaire знову відкриває свої двері для гостей

     • 35312 переглядiв

    Мера Сум відсторонено від посади ще на два місяці

     • 34090 переглядiв

    Гроші за вподобайки: нова схема онлайн-шахраїв

     • 32793 переглядiв