eksministra-yustitsiyi-kitayu-zasudzheno-do-strati-za-koruptsiyu

Ексміністра юстиції Китаю засуджено до страти за корупцію

 • 208777 переглядiв

КИЇВ. 22 вересня. УНН. Китайський суд в четвер засудив колишнього міністра юстиції до страти за корупцію на суму понад 16 мільйонів доларів із відстрочкою на два роки. Про це пише Сіньхуа, передає УНН.

Деталі

67-річного Фу Чженхуа визнали винним Народним судом проміжної інстанції міста Чанчунь провінції Цзілінь на північному сході Китаю. Згідно з рішенням суду, смертний вирок може бути пом'якшеним після двох років позбавлення волі.

Він обіймав посаду міністра юстиції з березня 2018 року до квітня 2020 року.

Його звинуватили у "використанні" свого становища у період з 2005 по 2021 рік, у тому числі в отриманні хабарів на загальну суму понад 117 мільйонів юанів (близько 16,76 мільйона доларів) та "обхід закону з метою особистої вигоди".

Суд довічно позбавив Фу політичних прав і конфіскував його особисте майно.

"Після дворічної відстрочки винесення смертного вироку вирок Фу може бути замінений довічним ув'язненням відповідно до закону, але подальше скорочення або умовно-дострокове звільнення йому не надається", - йдеться у рішенні суду, цитованому китайською громадською телекомпанією CGTN.

Суд встановив, що Фу приховав докази, пов'язані з підозрою у серйозному злочині, вчиненому його братом Фу Вейхуа, коли він обіймав посаду голови бюро громадської безпеки Пекіна в період з 2014 по 2015 рік.

"Це приховування дозволило Фу Вейхуа довгий час уникати судового переслідування", - йдеться у вироку суду.

"Сума взятих Фу хабарів була величезною, і він скоїв особливо тяжкі злочини, які завдали великої шкоди інтересам держави та народу, а також мали особливо погані соціальні наслідки", — йдеться у повідомленні.

Суд, однак, заявив, що Фу отримав "м'який вирок", оскільки він "зізнався у всіх своїх злочинах і визнав себе винним під час розслідування, надав докази у важливих справах та співпрацював у поверненні своїх незаконних доходів".

Контекст

Вирок Фу відбувся напередодні ключового з'їзду Комуністичної партії наступного місяця. Правляча партія Китаю проводить цей захід раз на п'ять років і цього разу очікується, що Сі Цзіньпін отримає історичний третій термін і зміцнить свою владу.

Вирок Фу в четвер послідував за винесенням вироку трьом іншим колишнім начальникам провінційної поліції цього тижня. Усіх чотирьох звинувачують не лише у корупції, а й у нелояльності Сі Цзіньпіну.

Стверджується, що всі вони входили до політичного кола, очолюваного іншим ексголовою служби безпеки Сунь Ліцзюнем.

Повідомляється, що Сунь, який очікує свого вироку, створив свою власну політичну фракцію, допомагаючи просувати інших чиновників в апараті безпеки.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Ексміністра юстиції Китаю засуджено до страти за корупцію

     • 208777 переглядiв

    ЄС може схвалити нові санкції проти рф 6-7 жовтня – ЗМІ

     • 125674 переглядiв