ukenru
eks-direktor-energomerezhi-kryuchkov-pochav-svidchiti-u-spravi-pro-rozkradannya-v-energetitsi

Екс-директор "Енергомережі" Крючков почав свідчити у справі про розкрадання в енергетиці

 • 12699 переглядiв

КИЇВ. 17 квітня. УНН. Колишній народний депутат Дмитро Крючков, екстрадований 15 квітня з Німеччини, наразі перебуває у Солом'янському райсуді Києва, де йому обирають запобіжний захід. Під час засідання Крючков почав давати свідчення проти осіб, які можуть бути задіяні у реалізації корупційних схем "Енергомережі", передає УНН.

У суді Крючков заявив, що у 2014 році ДТЕК та "Енергомережа" порівну розділили між собою обсяги для постачання електроенергії.

"Наприкінці 2014 року президент Порошенко зібрав РНБО для розгляду питання про скорочення в пікові періоди споживання електроенергії через конфлікт у Криму. Тоді генерація не покривала потреби. За підсумками РНБО секретар Турчинов доручив Мінпаливенерго провести конкурс з добору компаній для імпорту електроенергії. Конкурс був проведений, і були обрані дві компанії: ДТЕК та "Енергомережа", які порівну розділили обсяги для постачання електроенергії", - сказав Крючков.

Екс-депутат заявив, що відразу ж після укладення контрактів на поставку електроенергії до нього приїхали "люди від Порошенка".

"Не буду зараз називати прізвища. Мені запропонували, щоб для реалізації контракту поставки електроенергії я поділився частиною корпоративних прав "Енергомережі", - сказав Крючков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виведені гроші з українських обленерго завозили до офісу Суркісів

Він також зазначив, що контактував з цих питань із заступником глави фракції БПП Ігорем Кононенком.

"У мене відбулася зустріч з Ігорем Кононенком. Предмет розмови був наступний. Для роботи та розширення бізнесу були запропоновані спільні умови щодо роботи низки обленерго і ТЕЦ, які мають державні частки", - сказав Крючков.

Підозрюваний додав, що згодом мав особисту зустріч з тодішнім головою НКРЕКП Вовком.

"Зустріч була не наодинці, а за участю низки директорів заводів", - уточнив Крючков.

Нагадаємо, що Крючков є фігурантом у справі про присвоєння 346 млн гривень "Запоріжжяобленерго", у якому більш ніж 60% акцій належить державі, а решта, за даними ЗМІ, - групам, близьким до Костянтина Григоришина, Ігоря Коломойського та братів Григорія та Ігоря Суркісів.

Також нагадаємо, нещодавно журналісти проекту "Схеми" оприлюднили отримані ними телефонні розмови осіб, голоси яких схожі на Крючкова, нардепа від БПП Ігоря Кононенка, бізнесменів-братів Ігоря та Григорія Суркісів та ін. Переговори підтверджують, що зазначені особи можуть бути причетні до виведення грошей з обленерго в Харкові, Черкасах і Запоріжжі у "приватні кишені".

Зокрема, на одному з записів звучить прохання відвезти гроші у сумі 600 тис. доларів в офіс Суркісів.

За попередніми оцінками НАБУ, схеми "Енергомережі" обійшлися бюджету України в 1,4 млрд грн.

Українські Національні Новини

Економіка