duda-ukhvaliv-rishennya-schodo-pershogo-kroku-u-formuvanni-uryadu-ta-priznachenni-maybutnogo-premyera

Дуда ухвалив рішення щодо першого кроку у формуванні уряду та призначенні майбутнього прем'єра

 • 121379 переглядiв

КИЇВ. 6 листопада. УНН. Президент Польщі Анджей Дуда ухвалив рішення щодо першого кроку у формуванні уряду та призначенні майбутнього прем'єр-міністра, повідомив сьогодні вранці очільник канцелярії польського президента Марцін Масталерек у соцмережі Х, передає УНН.

Цитата

"Після консультацій і глибоких роздумів президент Анджей Дуда вже ухвалив рішення про так званий перший крок. Рішення є остаточним, тому тим, хто поспішає з апеляціями до президента, радимо спокійно подивитися вечірнє звернення", - написав у понеділок Масталерек.

Деталі

При цьому, як зауважує Gazeta Prawna, попри те, що рішення є "остаточним", невідомо, чи сьогодні буде названо конкретне ім'я.

"Це досить завуальоване послання президентського міністра породило припущення про те, який крок зробить президент. Наш співрозмовник із палацу зітхнув з полегшенням, заявивши, що "ця нервозність нарешті закінчиться" і що президент, швидше за все, також призначить старшого маршалка, який 13 листопада відкриє засідання нового Сейму і прийме присягу від депутатів. Однак це не визначає, чи дізнаємося ми, хто буде призначений головою майбутнього уряду", - пише видання.

Видання вказує, що у Дуди є три варіанти: призначити прем'єром кандидата від PiS, швидше за все, Матеуша Моравецького, який нині обіймає цю посаду, призначити Дональда Туска, який очолює нинішню опозицію, що має достатньо голосів для парламентської більшості, а також третій варіант: ідеться про заяву про те, що він призначить прем'єр-міністра після того, як парламентська більшість обере маршалка Сейму 13 листопада. Видання називає цей варіант таким, що "видається найбільш безпечним для самого президента". "Це було б реальним доказом і водночас виправданням для Анджея Дуди, чому він довірив місію формування уряду опозиції", - пояснює видання.

Доповнення

На виборах до Сейму, що відбулися 15 жовтня, PiS отримав 194 місця, KO - 157, Trzecia Droga - 65, Nowa Lewica - 26 і Konfederacja - 18.

Наприкінці жовтня Дуда, зазначає PAP, вказав, що є дві політичні групи, які претендують на парламентську більшість і мають кандидата на посаду прем'єр-міністра. Кандидатом на посаду прем'єр-міністра від PiS є Матеуш Моравецький, а кандидатом від КО, Trzecia Droga та Nowa Lewica є Дональд Туск.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Відсьогодні в Україні заборонені гучні феєрверки

     • 87841 переглядiв

    Суд завтра планує обрати запобіжний захід нардепу Ніколаєнку

     • 88359 переглядiв

    путін з офіційним візитом відвідає Казахстан

     • 87504 переглядiв