dostavlyali-yizhu-ta-vodu-stalo-vidomo-yak-ukrayinski-lotchiki-litali-na-azovstal-pid-chas-oblogi

"Цю історію перекажуть наші діти": стало відомо, як українські льотчики літали на "Азовсталь" під час облоги

 • 164561 переглядiв

КИЇВ. 9 червня. УНН. Стало відомо, як українським захисникам "Азовсталі", попри облогу, доставляли за допомогою гвинтокрилів боєприпаси, їжу та медикаменти, яких не вистачало. Про це повідомив учасник операції з позивним "Флінт" виданню "The WARZONE", передає УНН.

Деталі

У Головному управлінні розвідки МО України був підготовлений план з надання допомоги захисникам "Азовсталі" із застосуванням вертольотів, який американські журналісти оцінили, як "зухвалий та дуже ризикований". 

Цитата

"Важливість першого польоту полягала в тому, що багато людей дивилися на цю операцію, як на неможливу, тому ми хотіли показати іншим льотчикам і військовим, що це можливо", – розповів представник ГУР МО України з позивним "Флінт".

Як зазначається, щоб завантажити більше корисного вантажу і зменшити вагу, для захисників "Азовсталі" з вертольотів було знято озброєння. Враховуючи неможливість повністю прихованого проведення операції, задля введення ворога в оману було проведено складну операцію з дезінформації противника.

Більше того, декілька пілотів відмовилося брати в ній участь через ризик. Але перший пілот, який погодився, мав особисту причину. Його дружина була бойовим медиком на "Азовсталі", яка працювала з важкопораненими бійцями.

За словами "Флінта", дістатися до "Азовсталі" було непросто. Швидкий і низький політ над місцевістю з горами та перешкодами, такими як дерева та телефонні дроти, вимагали великої майстерності пілота.

Проте наступні польоти ставали складнішими, оскільки росіяни почали посилювати свою протиповітряну оборону. Українські льотчики змінювали маршрути, то літаючи над землею, то над водою.

"Мені відома ситуація, коли наш гелікоптер пролетів між двома російськими кораблями, а потім повернув праворуч і перемістився над морем на територію України. Про ці операції треба писати книги та знімати фільми про останнє місце оборони Маріуполя. І я думаю, що цю історію перекажуть наші діти", - підкреслив на завершення "Флінт". 

Нагадаємо 

Президент України Володимир Зеленський розповів про українських пілотів, багато з яких загинули, намагаючись прорвати блокаду "Азовсталі", щоб доставити харчі, ліки та воду бійцям, а також забрати поранених. Пілоти українських гвинтокрилів літали на "Азовсталь" багато тижнів, знаючи, що можуть не повернутися.

Пресслужба Сухопутних військ ЗСУ опублікувала інтерв'ю з пілотом гелікоптера, який доправляв допомогу на "Азовсталь" у Маріуполі та евакуював поранених.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Більше не побратим: Київ розірвав відносини з Мінськом

     • 207361 переглядiв

    ЄС виділяє ще 205 млн євро на гуманітарну допомогу Україні

     • 138467 переглядiв