ukenru
dosit-skladniy-protses-navit-za-uchastyu-oon-zelenskiy-schodo-evakuatsiyi-tsivilnikh-z-azovstali

Досить складний процес, навіть за участю ООН: Зеленський щодо евакуації цивільних з “Азовсталі”

 • 114319 переглядiв

КИЇВ. 2 травня. УНН. Процес евакуації цивільного населення з маріупольського “Азовсталю” є складним навіть попри те, що до цього приєдналася ООН. В інтерв’ю виданню ΕRΤ Президент України Володимир Зеленський заявив, що Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш взяв на себе відповідальність, що людей доставлять саме на контрольовану українською владою територію, передає УНН.

Цитата

“Ми знаємо,що понад півмільйона людей були незаконно депортовані силою до росії. Генсек ООН на зустрічі сказав, що бере на себе відповідальність, що люди, яких евакуюють з тих місць, будуть вивезені саме на територію, контрольовану українською владою”, – зазначив Зеленський.

Деталі

Президент зазначив, що українська сторона продовжуєм пропонувати евакуацію наших людей. Працюють декілька треків. Зараз один з треків – те, що запропонувала організація Об’єднаних Націй.

“Я знаю, що, нажаль, ця евакуація не стосується військових, або поранених людей. Вони не беруть на себе цю відповідальність. ООН говорить тільки про допомогу щодо вивезення цивільних людей. Ми вже вивозили, коли росія не блокувала, ту, чи іншу кількість з Маріуполя”, – зазначив Президент.

Основним треком зараз є евакуація людей за допомоги ООН. Однак, так чи інакше, все залежить, на сьогодні, від російської сторони.

“Ви бачите, що навіть ООН долучається до цього. І це все одно достатньо складний процес. Тому що довіри до російської федерації немає. І віра точно не посилюється, а навпаки. Навіть, коли Гутерріш був тут, і ми говорили з ним про гуманітарну місію щодо вивезення цивільних людей. Він приїхав з російської федерації з підтвердженням саме цього. Навіть у цей момент прилетіло 5 ракет по Київській області. Тому ось так і працюємо. Але ми точно нікого не забуваємо, і не забудемо. І якщо буде у нас та, чи інша можливість, у найближчі часи, найближчі дні ми це обов’язково зробимо”, – сказав голова держави.

Додамо

За два перші дні українська сторона евакуювала понад сто жінок, дітей та людей похилого віку з території металургійного комбінату "Азовсталь".

Голова фракції “Слуга народу” і очільник української переговорної групи з рф Давид Арахамія повідомив, що евакуація людей з “Азовсталі” — це лише перша частина “спецоперації”, у підсумку якої планується вивезти всіх людей з заводу.

2 травня вранці евакуація з Маріуполя повинна була продовжитися. За підтримки ООН та Червоного Хреста було погоджено дві додаткові локації для посадки людей в евакуаційну колону, яка виїде із Маріуполя. Це – селище Мангуш та Луначарське кільце біля Бердянська.

Українські Національні Новини

Політика