ukenru
dominuvatime-ne-piznishe-oseni-u-nimechchini-dali-nevtishniy-prognoz-po-delta-variantu-koronavirusu

Домінуватиме не пізніше осені: у Німеччині дали невтішний прогноз по Delta-варіанту коронавірусу

 • 36595 переглядiв

КИЇВ. 18 червня. УНН. Більш заразний Delta-варіант коронавірусу, вперше виявлений в Індії, стане домінуючим в Німеччині не пізніше осені. Про це заявив на пресконференції в п'ятницю голова Інституту Роберта Коха, що займається вивченням інфекційних захворювань, Лотар Вілер, передає УНН.

Цитата:

"Delta-варіант буде переважати, тому що він має більш високе значення R (параметр, що характеризує заразність інфекційного захворювання - ред.)... Питання не в тому, чи стане Delta домінуючим, а в тому, коли... Це буде не пізніше осені", - сказав Вілер.

Деталі

Відповідно до останнього звіту Інституту Роберта Коха, частка Delta-варіанту в Німеччині вже становить 6,2 відсотка. Попереднього тижня вона становила 3,7 відсотка. Зазначено, що за два тижні відбулося майже двократне збільшення частки Delta-варіанту. 

При цьому очільник Інституту зазначив, що "у випадку з варіантами, наприклад, з Delta, захист від вакцинації може бути нижче".

Ситуація з коронавірусом та вакцинацією у Німеччині

За даними ВООЗ, у Німеччині на 18 червня зареєстровано 3 720 031 підтверджений випадок захворювання на COVID-19 із 90 270 смертями.

Тим часом, за даними міністра охорони здоров'я Німеччини Єнса Шпана, кожен другий німець вже вакцинований хоча б однією дозою вакцини проти коронавірусу - 41,6 мільйона, або 50,1%. І майже кожен третій, за його словами, а саме 29,6% (24,6 мільйона) - повністю вакциновані. 

При цьому Німеччина, де локдаун діяв з минулого листопада, на тлі падіння захворюваності почали послабляти обмеження. Але в районах з високою заражуваністю вони як і раніше жорсткі. У магазинах і громадському транспорті обов'язкові маски, причому тільки хірургічні - стандарту FFP2 або респіратори KN95/N95 без клапана. Ресторани приймають гостей лише на терасах, музеї відкриті, дозволені концерти на відкритому повітрі. У деяких землях, де заражених на 100 тис. осіб менше 50, можна пообідати і всередині ресторану.

Також послаблюють умови в'їзду в країну. Зокрема, з 25 червня у ФРН пускатимуть вакцинованих туристів.

За даними МЗС, це стосується й України: з 25 червня в’їзд для осіб, повністю вакцинованих від COVID-19, з України в Німеччину стане за певних умов знову можливим. Повністю вакциновані особи зможуть знову в’їжджати у Німеччину з метою відвідання близьких та друзів, а також з туристичною метою. Право в’їзду до Німеччини матимуть ті особи, які отримали щеплення однією з вакцин, перелічених на інтернет-сторінці Інституту Пауля Ерліха (PEI), якщо з дня щеплення останньою необхідною дозою вакцини або вакциною, яка потребує однієї дози, пройшло щонайменше 14 днів.

Ситуація з Delta-варіантом у світі

За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), не виключено, що Delta-варіант наразі поширився вже на 92 країн та територій (в 80 країн - підтверджено, ще в 12 - повідомлено, але вимагає уточнень). Він є більш заразним, ніж всі попередні варіанти нового коронавірусу SARS-CoV-2. 

Так, нове дослідження Служби охорони громадського здоров'я Англії (PHE) передбачає, що Delta-варіант має на 64% вище ризик передачі інфекції в приміщенні в порівнянні з Alfa-варіантом (вперше виявленим в Великій Британії) - і на 40% більше передається поза приміщеннями. За даними PHE від 11 червня, штам також у 2,26 раза частіше призводить до госпіталізації та у 1,45 раза частіше – до реанімації. Водночас, наголошується, що ефект від вакцин здебільшого зберігається.

У НАН України з цього приводу вказують, що останні новини щодо поширення штаму Delta викликають стурбованість: вона пов’язана насамперед із тим, що цей штам дуже поширився у РФ.

"З огляду на великі обсяги міграції з РФ, можна очікувати, що нова хвиля поширення COVID-19 може початися зі сходу України. Час її настання істотно залежить від частки штаму Delta в Україні, яка наразі невідома. При недостатньому контролі міжнародної міграції та недостатніх темпах вакцинації нова хвиля може початися раніше осені", - відзначають у НАН України.

Також там наголошують: нова хвиля може виявитися вищою від попередніх, особливо у вираженні навантаження на лікарні. І рекомендують щонайменше розглянути доцільність встановлення додаткового контролю та обмежень щодо міграції між Україною та країнами, в яких стрімко збільшується частка варіанту Delta, задля відтермінування поширення цього штаму в Україні.

Українські Національні Новини

Здоров'я