ukenru
dodatkova-zbroya-yevroperspektiva-i-vizit-do-ukrayini-zelenskiy-pogovoriv-iz-prezidentom-nimechchini

Додаткова зброя, європерспектива і візит до України: Зеленський поговорив із президентом Німеччини

 • 162545 переглядiв

КИЇВ. 20 жовтня. УНН. Президент України Володимир Зеленський провів предметну та конструктивну розмову з Федеральним президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром. Як повідомили в Офісі президента, йшлося про потреби Києва у додаткових системах ППО, європейську перспективу та візит Штайнмаєра в Україну, передає УНН.

Деталі

Глава Української держави докладно поінформував співрозмовника про ситуацію на фронті. Окрему увагу було приділено повітряному терору з боку Росії та цілеспрямованому руйнуванню державою-терористом енергетичної інфраструктури України балістичними й крилатими ракетами, а також іранськими дронами-камікадзе.

«Мета цих дій одна – знищити критичну інфраструктуру України, насамперед енергетичну, перед зимою. Знищити волю нашого народу. Це те, про що ми попереджали наших партнерів», – акцентував Володимир Зеленський.

Було наголошено на нагальній необхідності активних дій міжнародних партнерів, щоб якнайшвидше розгорнути повітряний щит над Україною. Володимир Зеленський подякував Німеччині за передачу першої системи протиповітряної оборони IRIS-T, яка вже довела свою високу ефективність, і висловив сподівання на отримання додаткових таких систем. Ішлося також про німецьку бронетехніку, артилерійські системи та інші елементи оборонної допомоги ФРН, необхідні для звільнення українських земель, додали в ОП.

Співрозмовники відзначили важливість продовження всебічної підтримки України з боку Німеччини, матеріально-технічної допомоги нашим силам оборони, а також готовність невідкладно допомогти у подоланні гострих гуманітарних наслідків російського ракетного терору, зокрема у відновленні електро- та водопостачання й опалення. Президент України подякував Німеччині за перші надані дизельні генератори.

Окремо лідери обговорили рух України до ЄС, а також українсько-німецьку взаємодію в межах ООН.

Сторони позитивно оцінили реалізацію експортної зернової ініціативи та висловилися за необхідність її продовження.

Президенти приділили увагу підготовці очікуваного візиту Франка-Вальтера Штайнмаєра до України, резюмували в ОП.

Нагадаємо

Як повідомляв УНН, Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр скасував запланований візит до Києва.

Навесні президент України Володимир Зеленський відмовився від візиту федерального президента до Києва. Це призвело до місяців розбіжностей між Києвом і Берліном. Влітку Зеленський нарешті запросив федерального президента відвідати українську столицю. Зазначається, що Штайнмаєр і Зеленський врегулювали розбіжності під час телефонної розмови.

Підґрунтям скасування стала провальна політика Штайнмаєра щодо росії. Будучи міністром закордонних справ, політик СДПН виступав за добрі відносини з росією – навіть після незаконної анексії Криму та прихованого російського вторгнення на Донбас з 2014 року.

Лише після російського вторгнення в Україну в лютому Штайнмаєр публічно визнав свої помилки. В інтерв’ю BILD am Sonntag він пояснив: «Моя прихильність Nord Stream 2 була явною помилкою. Ми трималися за мости, в які росія вже не вірила і про які нас попереджали наші партнери».

Штайнмаєра довгий час вважали архітектором політики Німеччини щодо росії, і він підтримував хороші стосунки з міністром закордонних справ Кремля сергієм лавровим. За колишнього канцлера Герхарда Шредера, який після канцлерства влаштувався газовим лобістом російських енергетичних компаній, Штайнмаєр кілька років очолював відомство федерального канцлера.

Українські Національні Новини

Політика