do-produktsiyi-ukrayinskogo-apk-u-yes-zastosovuyut-netarifni-baryeri-agrariyi

До продукції українського АПК у ЄС застосовують нетарифні бар’єри - аграрії

 • 652669 переглядiв

КИЇВ. 21 липня. УНН. Окремі європейські країни вдаються до створення нетарифних бар’єрів для продукції українського агропромислового комплексу, яка експортується до Євросоюзу та транзитом через його кордони. Про це йдеться у листі до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, у якому члени громадської спілки «Всеукраїнський аграрний форум» просять вжити заходів щодо повноцінного відновлення постачання української сільськогосподарської продукції, передусім на ринки ЄС, повідомляє УНН з посиланням на документ.

Деталі

Представники українського АПК наголошують, що такі дії наразі втілені у режимі посиленого контролю щодо української аграрної та харчової продукції. За повідомленням, в останні декілька місяців вантажі з українською сільськогосподарською продукцією при перетині кордону почали зазнавати «суцільних перевірок з боку держав-членів ЄС». Внаслідок цього збільшилася тривалість оформлення вантажів та кількість випадків виявлення незначних невідповідностей, наприклад, розбитої скляної тари a6o присутності деяких елементів цвілі у шроті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські аграрії просять захисту від дискримінації з боку ЄС

«За перші 5 з половиною місяців 2022 року при експорті до ЄС українського агропродовольства було виявлено 11 вантажів, що мають невідповідності, 6 із яких було виявлено Польщею. За цей же час 2023 року було виявлено вже 74 такі вантажі (зростання у 6,7 раза – ред.), 70 із них було виявлено Польщею. Своєю чергою, кількість випадків, коли виявлені невідповідності не несли серйозного ризику для здоров’я людей чи тварин, зросла з 6 до 38 випадків. Частка Польщі у виявленні таких вантажів зросла у 8,3 раза (з 4 до 33 випадків)», - зазначається у листі до українського Прем’єра.

Водночас, за інформацією аграріїв, у Словацькій Республіці теж значно посилився контроль. Зокрема, наразі зразки відбираються з 70% автомобілів, що перетинають кордон, а вартість послуг по відбору зразків i лабораторного контролю сплачується експортером.

«Наведені дані свідчать про те, що офіційні органи цих країн фактично запровадили нетарифний бар’єр у вигляді режиму посиленого контролю щодо української аграрної та харчової продукції. Результатом таких дій може стати накопичення статистичних фактів виявлення будь-яких невідповідностеЙ (навіть тих, що не несуть загрози здоров’ю людей чи тварин) та використання такої статистики в подальшому як додаткового аргументу в питанні продовження дії обмежень стосовно української агропродовольчої продукції на новий невизначений період», - припускають аграрії у листі на ім’я Дениса Шмигаля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль ігнорує українських аграріїв - вони нагадали про себе листом, у якому вимагають сприяти українському експорту

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Авіація Сил оборони завдала 8 ударів по ворогу – Генштаб

     • 168493 переглядiв