ukenru
do-oseni-zakonoproekt-pro-stvorennya-byuro-viyskovoyi-yustitsiyi-mozhlivo-ukhvaliti-matios

До осені законопроект про створення Бюро військової юстиції можливо ухвалити - Матіос

 • 4490 переглядiв

КИЇВ. 29 травня. УНН. До осені можливе ухвалення у парламенті законопроекту про створення Державного бюро військової юстиції. Про це сьогодні заявив на брифінгу заступник Генерального прокурора України – Головний військовий прокурор Анатолій Матіос перед міжнародною конференцією "Реформування системи військової юстиції України: сучасний стан та перспективи" у Харкові, передає УНН.

"Ми зробили все від нас можливе і неможливе для того, щоб ретельно, з відстоюванням кожної позиції, необхідності, донести парламентарям, що цей закон (законопроект про Державне бюро військової юстиції – ред.) вкрай необхідний. Він дискусійний, для того є парламентаризм. Я вірю, що ми до осені отримаємо такий дарунок державі, який зможе урівноважити суспільство, яке поділилося на дві частини. Одні вважають, що найбільша загроза – корупція, а інші – що війна. Але вони роз’єднані", - наголосив він.

Матіос переконаний, що в державі не може бути більш важливого питання, як захист територіальної цілісності, забезпечення правопорядку і перемога.

Також Головний військовий прокурор пояснив, якими функціями відрізнятиметься військова прокуратура від Держбюро військової юстиції.

"Військова прокуратура є і залишиться. Її функція – це державне публічне обвинувачення і захист у дуже рідких випадках прав військовослужбовців у вигляді звернення до суду. Система військової юстиції опікувалася б проблемами, які повинна виконувати військова поліція - розслідуванням, слідством відносно всіх військових. А це: армія, Нацгвардія, прикордонники, державні спеціальні служби, правоохоронці з розвідувальними і контррозвідувальними функціями тощо. Цих людей в державі є майже 400 тисяч", - зазначив він.

Крім того, на думку Матіоса, створення Державного бюро військової юстиції на даний час є єдино можливим і практично виваженим способом реформування системи військової юстиції, викликаного потребою повноцінного забезпечення законності у військах. Адже, за його словами, не можуть бути розпорошені повноваження щодо розслідувань кримінальних проваджень у військовій сфері між різними правоохоронними органами, як це є на сьогодні.

Як повідомляв УНН, головний військовий прокурор України Анатолій Матіос переконаний у необхідності створення Державного бюро військової юстиції (ДБВЮ).

Українські Національні Новини

Політика