do-5-rokiv-uviaznennia-rada-yes-proponuie-sadzhaty-za-graty-tykh-khto-dopomahaie-rf-ukhyliatysia-vid-sanktsii

До 5 років ув’язнення: Рада ЄС пропонує саджати за ґрати тих, хто допомагає рф ухилятися від санкцій

 • 30187 переглядiв

ЄС розробляє законопроєкт, який передбачає кримінальну відповідальність, включно з позбавленням волі на строк до 5 років, за допомогу в обході санкцій ЄС, з особливим акцентом на агресію росії проти України.

Рада Європейського Союзу розглядає можливість запровадження кримінальної відповідальності за допомогу росії в обході санкцій, включаючи ув’язнення до 5 років, повідомили в Раді ЄС, пише УНН.

Деталі

Іспанське головування в Раді та Європейський парламент завершили переговори щодо закону ЄС, який запроваджує кримінальні злочини та покарання за порушення санкцій ЄС. Ця директива гарантує, що ті, хто порушує або обходить санкції ЄС, будуть притягнуті до відповідальності. Особливого значення це набуває в контексті загарбницької війни росії проти України

 - йдеться в повідомленні.

Країни-члени повинні будуть визначати певні дії як кримінальні злочини, до яких належать:

- допомога особам, щодо яких застосовуються обмежувальні заходи ЄС, в обході заборони на поїздки;

- торгівля товарами, що перебувають під санкціями, і проведення транзакцій з державами чи організаціями, які потрапили під дію обмежувальних заходів ЄС;

- надання фінансових послуг або здійснення фінансової діяльності, яка заборонена чи обмежена;

- приховування володіння коштами або економічними ресурсами особою, організацією або органом, на які накладено санкції ЄС.

Пособництво та підбурювання до цих злочинів також буде каратися як злочин. Торгівля військовими матеріалами становитиме кримінальний злочин не лише у разі навмисного вчинення, але й у випадку грубої недбалості

- зазначили в Раді ЄС.

Доповнення

Закон передбачатиме кримінальні покарання, зокрема, "держави-члени повинні забезпечити, щоб злочини, визначені цією директивою, каралися максимальним покаранням у вигляді від одного до п’яти років ув’язнення, залежно від правопорушення".

Крім ув'язнення, тих, хто порушив обмежувальні заходи ЄС, можуть оштрафувати. Також європейські країни можуть приймати закони, які передбачатимуть більш суворі покарання.

Крім того, компанії також нестимуть відповідальність за порушення закону, що передбачатиме анулювання дозволів і повноважень на здійснення господарської діяльності.

Держави також повинні активізувати свої зусилля, щоб забезпечити дотримання санкцій ЄС. З цією метою вони будуть зобов’язані передбачити термін позовної давності, тобто часовий проміжок, протягом якого має бути розпочато судовий процес, що дозволить забезпечити належне правозастосування. Держави також повинні вжити заходів для заморожування та конфіскації доходів, отриманих в результаті порушення санкцій

- додають в Раді ЄС.

Нагадаємо

Уряд Великої Британії анонсував нове відомство, що займеться боротьбою з обходом санкцій проти росії — Бюро застосування торгових санкцій (OTSI).

Павло Башинський

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Уряд погодив призначення голів Донецької та Рівненської ОДА

     • 25525 переглядiв

    Франція планує прискорити дослідження природного водню

     • 26828 переглядiв