Головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець переконує, що кориснішим є біле м’ясо, зокрема птиця (курятина, індичка), кролятина та риба. Червоне м’ясо — яловичина, свинина і баранина є менш корисним через великий вміст жирів і холестерину, який провокує збільшення ваги, а також може бути шкідливим для серця.
“Взагалі — то корисніше м’ясо біле, а не червоне. Мається на увазі курятина та індичка. Далі йде червоне м’ясо великої рогатої худоби. Воно має більший вміст жиру. Сюди можна віднести яловичину, баранину і свинину. Найгірше м’ясо це те, яке пройшло технологічну обробку. Це сосиски, ковбаси, паштети, консерви і таке інше”, — сказав він.
Дієтолог зазначив, що останнім часом українці стали більше вживати саме курятини, бо окрім користі вона має привабливу ціну.
Лідируючі позиції курятини на м’ясному ринку України підтверджує дієтолог Владислав Сластін.
“Те, що українці стали їсти більше курятини, швидше пов’язано із економічною ситуацією в країні. Курятина є найбільш доступним м’ясним продуктом. Якщо статистика проводилася поглиблено, то потрібно зважати, що саме вживали українці: крильця, грудинку чи суппродукти. Якщо вони їдять, наприклад, більше грудинки, то це ще можна пояснити як перехід до здорового харчування”, — сказав він.
Однак, Сластін переконує, що харчування має бути збалансованим і залишати в раціоні лише біле, або лише червоне м’ясо не можна.
“М’ясо — це найкраще джерело білка. Наприклад, якщо брати зимовий період часу, то м’ясо, на відміну від інших продуктів, має не лише білок, а й жири. Це придає ситості і є гарним енергетичним джерелом. Другий момент це те, що м’ясо, особливо червоне, має великий вміст заліза і вітаміну В12. У населення, особливо у вегетаріанців, спостерігається дуже велика недостатність заліза і цього вітаміну. Часто нарікають, що м'ясо насичене жирами, але якщо обирати нежирні види і вживати його помірно, то це не зашкодить.
Зараз американські вчені заявляють, що червоне м’ясо викликає більш високий ризик онкологічних захворювань, але це більше пов’язано із обробкою м’яса. Якщо його обсмажувати, то підвищується ризик утворення канцерогенних речовин. А якщо ми відварюємо або тушкуємо, то воно, в принципі, є гарним продуктом. На мою думку, має бути збалансоване харчування по всіх видах м’яса”, — резюмував Сластін.
Як повідомляв УНН, у 2017 році курка стала м’ясним продуктом № 1 в Україні.