ukenru
diplomati-yes-pogodiv-novi-sanktsiyi-proti-iranu-za-pidtrimku-rosiyi-u-viyni-v-ukrayini

Дипломати: ЄС погодив нові санкції проти Ірану за підтримку росії у війні в Україні

 • 139404 переглядiв

КИЇВ. 19 жовтня. УНН. Посли ЄС у середу домовилися про нові санкції проти Ірану у зв'язку з продажем зброї росії, пише Politico з посиланням на слова чотирьох дипломатів ЄС, передає УНН.

Деталі

Нові санкції послідували за повідомленнями про те, що росія використала іранські безпілотники для завдання ударів по цивільним цілям в Україні і незабаром може отримати іранські високоточні ракети.

У понеділок головний дипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що ЄС досі вивчає «конкретні докази» участі Ірану в Україні. З того часу Комісія запропонувала конкретні санкції, про які наразі домовилися країни ЄС. За словами одного з дипломатів, санкції стосуватимуться як іранських фізичних, так і юридичних осіб, пов'язаних із безпілотниками.

Згідно з документом, з яким ознайомився Bloomberg, раніше пропозиція санкцій стосувалася компанії Shahed Aviation Industries як відповідальної за проектування та розробку серії іранських безпілотників Shahed. У документі зазначено, що йдеться про трьох високопоставлених генералів, усі з яких займають керівні посади високого рівня та беруть безпосередню участь в іранській програмі БПЛА та її співпраці з росією.

За політичним "зеленим світлом" послів ЄС тепер слідує письмова процедура. Очікується, що нові санкції стануть офіційними у четвер вранці, заявили дипломати напередодні зустрічі глав урядів ЄС у Брюсселі.

Додамо

Новий пакет заходів щодо Ірану було вжито лише через кілька днів після того, як ЄС наклав санкції на "поліцію моралі" країни та інші організації за жорстоке придушення протестів, і це буде перший випадок, коли блок виступив проти іншої країни, крім білорусі, через війну.

Доповнення

Агентство Reuters повідомило у вівторок, що Іран пообіцяв надати росії ракети класу "земля-земля" на додаток до більшої кількості безпілотників.

Сполучені Штати, Велика Британія та Франція планують порушити питання про можливі поставки іранської зброї до росії на закритому засіданні Ради Безпеки ООН у середу.

Українські Національні Новини

Новини Світу