ukenru
covid-pidvischuye-rizik-dovgostrokovoyi-travmi-golovnogo-mozku-doslidzhennya

COVID підвищує ризик довгострокової травми головного мозку - дослідження

 • 391168 переглядiв

КИЇВ. 22 вересня. УНН. Люди, які перехворіли на COVID-19, піддаються більш високому ризику безлічі травм головного мозку через рік у порівнянні з людьми, які ніколи не були заражені коронавірусом, і це відкриття може торкнутися мільйонів людей. Про це УНН пише з посиланням на публікацію агенства Reuters.

Деталі

Річне дослідження, опубліковане в журналі Nature Medicine, оцінювало здоров'я мозку при 44 різних розладах із використанням медичних карт мільйонів ветеранів США без ідентифікаторів пацієнтів.

Мозкові та інші неврологічні розлади зустрічалися на 7% частіше у тих, хто був заражений COVID, порівняно з аналогічною групою ветеранів, які ніколи не були інфіковані. 

"Результати показують руйнівні довгострокові наслідки COVID-19", - йдеться у заяві старшого автора доктора Зіяда Аль-Алі з Медичної школи Вашингтонського університету.

Аль-Алі та його колеги з Медичної школи Вашингтонського університету та системи охорони здоров'я Сент-Луїса у справах ветеранів вивчили медичні записи 154 000 ветеранів США, які мали позитивний результат на COVID з 1 березня 2020 року по 15 січня 2021 року.

Вони порівняли ці дані із записами 5,6 млн пацієнтів, у яких не було COVID, за той же період часу, та іншою групою з 5,8 млн осіб за період безпосередньо перед тим, як коронавірус з'явився в Сполучених Штатах.

Аль-Алі сказав, що попередні дослідження розглядали вужчу групу розладів і були зосереджені в основному на госпіталізованих пацієнтах, тоді як його дослідження включало як госпіталізованих, так і не госпіталізованих пацієнтів.

Порушення пам'яті, звані "мозковим туманом", були найпоширенішим симптомом. У порівнянні з контрольними групами у людей, інфікованих COVID, ризик розвитку проблем з пам'яттю був на 77% вищим.

Люди, інфіковані вірусом, також були на 50% схильніші до ішемічного інсульту, викликаного тромбами, порівняно з групою, ніколи не інфікованою.

У тих, у кого був COVID, на 80% частіше виникали судоми, на 43% частіше виникали проблеми з психічним здоров'ям, такі як тривога або депресія, на 35% частіше виникали головні болі і на 42% частіше страждали на рухові розлади, такі як тремор, проти контрольної групи.

Дослідники заявили, що уряди та системи охорони здоров'я мають розробити плани для життя після COVID.

"Враховуючи колосальні масштаби пандемії, вирішення цих завдань вимагає невідкладних і скоординованих - але поки що відсутніх - глобальних, національних і регіональних стратегій реагування", - сказав Аль-Алі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біль, когнітивні проблеми та задишка: щонайменше 17 млн людей у Європі перенесли тривалий COVID у перші 2 роки пандемії

Українські Національні Новини

Здоров'я