cherez-znesennia-istorychnoi-sadyby-zelenskykh-ofis-henprokurora-rozpochav-kryminalne-provadzhennia

Через знесення історичної садиби Зеленських Офіс генпрокурора розпочав кримінальне провадження

 • 14621 переглядiв

Офіс генпрокурора розпочав кримінальне провадження через знесення історичної садиби Зеленських у Києві, яка перебувала під арештом. Розслідуються факти знищення арештованого майна та самовільного будівництва.

Офіс генпрокурора розпочав кримінальне провадження у справі знесення садиби Зеленських в Києві попри те, що будівля перебуває під арештом. Про це УНН пише з посиланням на повідомлення Офісу генпрокурора.

Деталі

В ОГП повідомили, що за процесуального керівництва Шевченківської окружної прокуратури Києва за фактом руйнування будівлі по вул. Кониського 22 (колишня Тургенівська) розпочато кримінальне провадження.

Дії осіб, які руйнували будинок, кваліфіковано як знищення майна, на яке накладено арешт (ч. 1 ст. 388 КК України). Також розслідується факт проведення будівельних робіт всупереч накладеній забороні, який кваліфіковано як самовільне будівництво на самовільно зайнятій земельній ділянці (ч. 3 ст. 197-1 КК України).

У прокуратурі зазначили, що арешт на будівлю по вул. Кониського 22 було накладено в січні 2024 року в межах кримінального провадження, розпочатого за фактом умисного незаконного знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини (ч. 2 ст. 298 КК України). Арешт передбачає заборону користування, розпорядження та відчуження.

У прокуратурі додали, що клопотали про накладення арешту оскільки, згідно Генерального плану м. Києва, ця ділянка входить до меж історичного ареалу столиці. На проведення будівельних робіт потрібен дозвіл Міністерства культури та інформаційної політики України

Попри це, протягом тривалого часу там проводились будівельні роботи, а саме - капітальне будівництво, під час якого можливе умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини. Будівельні роботи проводились без відповідного погодження Міністерства культури та інформаційної політики України. Відтак, у зв’язку з арештом будівлі, усі роботи мали бути зупинені. Однак 19 липня 2024 року, попри накладений арешт, невстановлені особи в порушення обмежувальних вимог із застосуванням важкої будівельної техніки зруйнували будинок

- йдеться у повідомленні.

У генпрокуратурі додали, що на даний час встановлене місце знаходження техніки, яка була задіяна під час знесення будівлі. На території, де вона знаходилася, провели невідкладний обшук, в ході якого техніку вилучили. До суду подано клопотання про її арешт.

Нагадаємо

Вчора ввечері у Києві почали незаконно зносити садибу Зеленських, яка є значною історичною будівлею. Мінкульт не надавав дозволів на демонтаж і закликав правоохоронців звернути увагу на спробу знищення історичної забудови. Поліція також заявила про відкриття провадження у зв'язку зі знесенням будівлі. Через знесення сотні киян мітингували під КМДА, вимагаючи припинити руйнування історичної частини Києва та скандуючи 'Кличко – мародер'.

Історичному ареалу Львова загрожує небезпека – Мінкульт18.07.24, 22:12

Популярні

Сили ППО вночі збили 35 із 39 "шахедів"

 • 57413 переглядiв

Politico: Угорщині загрожує паливна криза

 • 99343 переглядiв

Новини по темі

Окупанти атакували дроном чоловіка на Херсонщині

 • 27550 переглядiв

Сили ППО вночі збили 35 із 39 "шахедів"

 • 57413 переглядiв