cherez-globalne-poteplinnya-naybilshiy-u-sviti-krater-iz-vichnoyi-merzloti-na-dalekomu-skhodi-rosiyi-tane

Через глобальне потепління найбільший у світі кратер із вічної мерзлоти на Далекому Сході росії тане

 • 553008 переглядiв

КИЇВ. 22 липня. УНН. Приголомшливі кадри, зроблені дроном, показали деталі кратера Батагайка, розриву довжиною в один кілометр на Далекому Сході росії, який утворює найбільший у світі кратер вічної мерзлоти. Про це пише Reuters, передає УНН.

Деталі 

Видання зазначає, що двоє дослідників дослідили нерівну місцевість біля основи западини, позначеній нерівними поверхнями та невеликими торосами, які почали утворюватися після того, як у 1960-х роках було вирубано навколишній ліс, і визначили, що вічна мерзлота під землею почала танути, спричиняючи опускання землі.

«Ми, місцеві жителі, називаємо це «провалом», — сказав Reuters місцевий житель і дослідник кратера Ерел Стручков, стоячи на краю кратера. «Він розвинувся в 1970-х роках, спочатку як яр. Потім, розтанувши в спеку сонячних днів, він почав розширюватися».

Вчені кажуть, що росія нагрівається щонайменше у 2,5 раза швидше, ніж решта світу, розтоплюючи давно замерзлу тундру, яка охоплює близько 65% території країни, і вивільняє парникові гази, що зберігаються в талому ґрунті.

«Ворота в підземний світ», як їх також називають деякі місцеві жителі російської Республіки Саха, мають наукову назву: мега-спад.

І хоча це може привабити туристів, розширення обвалу є ознакою небезпеки, сказав Микита Тананаєв, провідний науковий співробітник Інституту вічної мерзлоти імені Мельникова в Якутську.

«У майбутньому, з підвищенням температури та вищим антропогенним тиском, ми будемо бачити все більше і більше цих мега-опадів, поки вічна мерзлота не зникне», — сказав Тананаєв Reuters.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    США заявили, що "вагнер" більше не воює в Україні

     • 252427 переглядiв