ukenru
chekhiya-za-pyat-rokiv-gotova-povnistyu-vidmovitis-vid-rosiyskogo-gazu-premyer

Чехія за п'ять років готова повністю відмовитись від російського газу - прем'єр

 • 124739 переглядiв

КИЇВ. 22 квітня. УНН. Чехія не може відразу відмовитись від російської енергетичної сировини, це призведе до дуже важких наслідків для країни, заявив прем'єр-міністр республіки Петро Фіала в інтерв'ю газеті Prazsky denik, передає УНН.

Цитата

"Перша і найважливіша теза у тому, що залежність від російських викопних видів палива має бути припинено. Саме у цьому напрямі хоче рухатися чеський уряд. Саме тому я нещодавно сказав, що ми за кілька тижнів підготуємо стратегію позбавлення залежності за п'ять років. Водночас, це намір, про який ми домовилися в Європейському союзі. Це буде непросто, адже одні держави більше залежать від російського газу та нафти, аніж інші, для яких відрізати себе не проблема. Для Чехії це було б фактично неможливо чи вкрай складно зараз. Щодо нашої залежності від російського газу, то вона становить понад 90%. Але ми зробимо все можливе, щоб позбутися її якнайшвидше", - заявив Фіала.

Додамо

Європа може знизити енергетичну залежність від росії швидше, ніж передбачалося раніше, заявив Маріо Драгі в інтерв'ю Corriere della Sera.

"Диверсифікація можлива і здійсненна відносно швидко, коротше, ніж ми передбачали лише місяць тому", - сказав прем'єр-міністр Італії після досягнення домовленості про збільшення імпорту газу з Алжиру.

Драгі — не єдиний лідер ЄС, який обходжує багаті на газ країни, намагаючись послабити залежність від Москви.

Німеччина, 40% імпорту газу якої залежить від росії, створює власну інфраструктуру ЗПГ та у березні уклала угоду про постачання з Катаром.

Франція та Хорватія планують збудувати або розширити імпортні термінали, тоді як США також погодилися збільшити постачання в блок ЄС.

Українські Національні Новини

Новини Світу